Stedendriehoek

Milieuclub strijdt tegen Facebook om giga-datacentrum

Zo moet het datacenter eruit zien.
Zo moet het datacenter eruit zien. © Gemeente Zeewolde
WARNSVELD - Burgerinitiatief 'Land van Ons' uit Warnsveld gaat een bod doen op 166 hectare landbouwgrond bij Zeewolde. Zo wil de coöperatie het land uit handen houden van Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp. Het Amerikaanse miljardenbedrijf wil op die plek een datacenter realiseren. "Het is een oprechte hartenkreet."
Land van Ons is een coöperatie met leden die gezamenlijk landbouwgrond opkopen om de biodiversiteit te vergroten. Dit doen ze door het land aan boeren te verpachten die vervolgens milieuvriendelijk gewassen verbouwen, dus zonder kunstmest en pesticiden. Land van Ons bezit ongeveer honderd hectare grond in heel Nederland. Nu wil de coöperatie dus een bod doen op nog eens 166 hectare landbouwgrond in de Flevopolder.

Facebook naar de polder

Die grond is nu nog eigendom van de gemeente Zeewolde en de rijksoverheid. Meta, het Amerikaanse moederbedrijf achter onder meer Facebook, wil daar een groot datacenter realiseren met essentiële apparatuur voor computer- en internetsystemen.
Het datacenter vraagt om een nieuw bedrijventerrein van 166 hectare. Hier moeten vijf hallen verrijzen met daartussen kantoren voor personeel. Het datacenter zelf zou voor zo'n 500 mensen werkgelegenheid bieden. Miljardenbedrijf Meta houdt rekening met uitbreiding van het datacenter in de toekomst. Een meerderheid in de gemeenteraad van Zeewolde is voor de komst van Facebook naar de polder.

Veel tegenstanders

Maar onder bewoners is veel weerstand tegen de komst van het datacenter. Tegenstanders zeggen dat de faciliteit te veel energie kost en dat de nieuwe banen maar in beperkte mate geschikt zijn voor mensen in de regio. Ook zijn er zorgen over de lozing van het koelwater, de gevolgen voor het uitzicht en het verdwijnen van landbouwgrond.
Zoveel landbouwgrond mag niet verloren gaan aan een datacenter
Juist bij dat laatste kritiekpunt wil Land van Ons in actie komen. Samen met haar 15.000 leden wil de coöperatie de grond kopen. Hiervoor wil de organisatie 20 miljoen euro investeren. "We hebben een brief gestuurd naar de gemeente van Zeewolde waarin we onze bedoelingen toelichten", vertelt woordvoerster Caroline de Roos. "We hebben flink veel geld in kas en we krijgen veel steunbetuigingen. Ook van mensen die nog niet deelnemen aan onze coöperatie."

'Kan zo niet langer'

"Het is een oprechte hartenkreet", zegt De Roos over het waarom van het bod. "Nederland bungelt onderaan in de Europese lijstjes qua biodiversiteit. Dat kan zo niet langer. Er moet meer gedaan worden voor bijvoorbeeld vlinders, vogels en bijen. Dan mag zoveel landbouwgrond niet verloren gaan aan een datacenter. Zeker niet in de polder, waar de beste landbouwgrond van Nederlands is."

'Theoretisch niet onmogelijk'

Hoewel het lokale bestuur een voorstander is van de komst van het datacenter, kleven er nog wel wat wettelijke haken en ogen aan het besluit. Volgers van het dossier noemen het bod van Land van Ons 'theoretisch niet onmogelijk'. De beurswaarde van Meta wordt geschat op ruim 895 miljard dollar.
Hoe groot acht Land van Ons zelf de kans dat ze het miljardenbedrijf voorblijven? "We laten ons graag verbazen", zegt De Roos. "Als burger alleen sta je machteloos, maar je moet wat proberen. Wij als coöperatie kunnen dat. We willen van deze grond een voorbeeld maken van 'boeren anno 21e eeuw'."