Arnhem en omstreken

Tippelzone gaat overdag open: 'Zaak van leven en dood'

Arnhem gooit tippelzone overdag open.
Arnhem gooit tippelzone overdag open. © ANP
ARNHEM - De tippelzone aan de Oude Veerweg in Arnhem gaat overdag open, zodat sekswerkers toch hun werk kunnen doen. Door de coronamaatregelen was de 'zorgzone', die normaal om 20.00 uur opent, volledig gesloten. Dat vindt de gemeenteraad onacceptabel.
"Het gaat om een zaak van leven en dood", meent D66-raadslid Susan van Ommen. De prostituees om wie het gaat, belanden volgens haar op dit moment in de illegaliteit, wat ten koste gaat van hun veiligheid omdat er dan geen zicht op is. Dat maakt hen kwetsbaarder voor uitbuiting en geweld, vult Sarah Dobbe (SP) aan.

'Te idioot die excuses'

Welke openingstijden er dan precies moeten gelden, kan het beste worden bepaald in overleg met de sekswerkers, stelt Van Ommen. Of met de belangenorganisatie als het de gemeente niet lukt rechtstreeks contact met hen te krijgen. Wethouder Martien Louwers gaf namelijk aan dat haar dat tot op heden niet is gelukt.
"Te idioot die excuses", vindt Van Ommen. "Hier hebben we het twee weken geleden ook al over gehad." Ze toont de hartjes in haar app die ze zojuist van een sekswerker gekregen zegt te hebben, na het aannemen van het voorstel. Waarom het de gemeente dan niet lukt in contact te komen? "Laten we het jammer en raar noemen", antwoordt Van Ommen met een veelbetekenende blik.

'Levert geen klant extra op'

PVV'er Coen Verheij is niet blij met het besluit. Iedereen kan bij de gemeente aankloppen bij inkomensproblemen, is zijn overtuiging. Bovendien is volgens hem op de Westervoortsedijk de hele dag autoverkeer en op de Oude Veerweg overdag veel fietsverkeer.
"En er vinden daar de hele dag werkzaamheden plaats. Het zal geen klant extra opleveren." Ook wijst Verheij erop dat de werkzaamheden van de sekswerkers direct zichtbaar zullen zijn als je erlangs fietst.
De wethouder moet de raad binnen een week informeren over de voortgang van het besluit om de tippelzone overdag te openen.