Arnhem en omstreken

Eerste vluchtelingen gearriveerd op Arnhems cruiseschip

Vluchtelingen in de rij om het Arnhemse cruiseschip op te gaan.
Vluchtelingen in de rij om het Arnhemse cruiseschip op te gaan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op een cruiseschip langs de Arnhemse Rijnkade worden het komende half jaar 170 vluchtelingen opgevangen. De eerste vijftig arriveerden woensdagmiddag met bussen. "Er zijn momenteel echt opvangplekken tekort. Vandaar dat er ook schepen worden ingezet", legt locatiemanager Marleen Jeronimus uit. "Zodat ze in elk geval een bed en opvang hebben."
De vluchtelingen komen onder meer uit Syrië, Jemen en Afghanistan, vervolgt Jeronimus. In Nederland hebben deze asielzoekers eerder in opvangcentra in Ter Apel en Budel gezeten. Op dit schip komen alleen volwassenen. Dat kunnen volgens haar vrouwen, mannen en stellen zijn. "Qua veiligheid vinden we het niet verantwoord om kinderen op te vangen op een schip." Uit de eerste bussen kwamen woensdag alleen mannen.
Bekijk hoe de vluchtelingen aankomen bij het cruiseschip:
Eerste vluchtelingen gearriveerd op Arnhems cruiseschip
Of Jeronimus wel echt geholpen is met een locatie voor slechts een half jaar? "We zijn ontzettend blij met iedere opvangplek. We leven vaak in het hier en nu: en we hebben nú plekken nodig." Toch zijn grotere opvanglocaties voor langere tijd noodzakelijk, erkent ze.

'Goede plek voor de winter'

Een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad liet eerder al weten dat de stad 'barmhartig' om zou moeten gaan met de vraag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor extra plekken.
"Mensen die vluchten voor geweld moeten een plek kunnen krijgen in Nederland en dat moet zeker in de winter ook een goede plek zijn", vindt D66-fractievoorzitter Mattijs Loor. "Dat is hier op een schip aan de Rijn toch een stuk beter dan in een tentenkamp bij Nijmegen."
Loor vindt het fijn dat het zo snel gelukt is om uitvoering te geven aan de oproep om in Arnhem te kijken naar goede plekken.

Overburen willen helpen

Om de nieuwe tijdelijke bewoners goed te laten landen in de buurt is er onder meer een 'omwonendenoverleg' geweest, vertelt Jeronimus. "Er is goed contact met de overburen: die willen graag wat doneren. Met het kerstbudget dat normaal naar relatiegeschenken gaat, willen ze iets doen voor onze bewoners."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!