Rijk van Nijmegen

Druk blijft op eerste hulp van Radboudumc door corona

De ingang van de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc
De ingang van de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het aantal coronabesmettingen lijkt dan weliswaar iets minder te worden, in de ziekenhuizen is de druk op het personeel nog altijd groot. Naast de covid-afdelingen hebben de eerste hulpposten het nog heel druk.
Woensdagmiddag lijkt het even rustig, al moet een buitenstaander bij binnenkomst meteen drie brancards ontwijken die voortgeduwd worden door ambulancebroeders. Frank Spreekmeester weet dat het nu meevalt. Hij is teamleider binnen de Spoedeisende Hulp van het Nijmeegse Radboudumc.
"Twee weken geleden was het wel zo'n enorm drukke dag. Toen dacht ik: dit gaat niet meer. De patiënten kwamen tegelijk. De ambulances stonden in de rij te wachten. Wij wisten even niet meer waar wij mensen konden helpen. Toen heb ik tegen mijn baas gezegd dat wij het op deze manier niet lang kunnen volhouden. Maar je gaat toch door want je wilt helpen."
Frank probeert na zo'n piekdrukte afspraken te maken met collega's hoe een volgende hoos aan patiënten toch weer beter verwerkt kan worden.

Moedeloos en herpakken

Het is de instelling van Frank en zijn collega's die SEH-arts Ties Eikendal moed geeft. "Ja, de samenwerking is gelukkig goed. Maar soms ben je even moedeloos. Ik heb hier al om twaalf uur bij aanvang van mijn dienst wel eens naar het elektronisch patiëntendossier gekeken waar de planning van de dag op staat en gedacht... hoe dan? Wij hebben een tekort aan ruimte en een tekort aan mensen. En toch lukt het. Het is wel belangrijk dat je als collega's open en eerlijk tegen elkaar blijft. Regelmatig vragen wij elkaar of je het nog redt."
En Frank vult Ties aan. "Wij op de SEH zijn heel rekbaar, maar op een gegeven moment is de rek eruit. Daar moet je wel op letten."

Weet van de druk op de SEH

Zowel Frank als Ties valt het op dat mensen denken dat het qua werkdruk wel meevalt en dat vinden zij jammer, juist omdat het tegendeel het geval is. "Buiten lijkt het vooral te gaan om 2G en al dan niet vaccineren. Natuurlijk zien wij ook dat het aantal besmettingen nu iets minder is. Het ziet er naar uit dat in januari deze coronagolf voorbij is. Maar wat als er een volgende klap komt..."

Zie ook: