Stedendriehoek

'Er is echt nood aan de man', militairen helpen GGD met testen

Deze soldaat helpt mee met het testen van mensen op het coronavirus.
Deze soldaat helpt mee met het testen van mensen op het coronavirus. © Omroep Gelderland
APELDOORN - GGD Noord- en Oost-Gelderland krijgt sinds vandaag ondersteuning van Defensie bij het afnemen van coronatesten. Begin deze maand heeft Defensie voor het vaccineren en testen van mensen 750 man beschikbaar gesteld, van wie er 27 vandaag zijn begonnen in Apeldoorn.
"Dit is wel wat anders dan onze dagelijkse werkzaamheden", vertelt soldaat Sanders. "Wij zijn gevechtssoldaten, maar met een kleine omscholing kunnen wij nu de GGD ondersteunen."

Opschalen

De GGD wilde snel opschalen en daar kon Defensie bij helpen, in ieder geval de komende drie weken. "Hoe en hoelang we nog bezig zijn met het steun leveren voor deze pandemie kan ik nu nog niet inschatten, dat hangt af van het coronavirus", vertelt Stefan Klabbers, hoofd nationale operaties van de Luchtmobiele Brigade.
Jacqueline Baardman, directeur publieke gezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland, is blij met de hulp. "Er is echt nood aan de man, we proberen met man en macht zoveel mogelijk personeel in te zetten op alle fronten, dus alles wat we kunnen krijgen helpt."
Bekijk hoe militairen helpen met testen.
Militairen helpen GGD met testen

Op meerdere plekken aanwezig

Ook GGD Gelderland-Zuid krijgt hulp bij het testen. Momenteel worden daar ongeveer 45 militairen opgeleid. Een deel daarvan wordt nu al ingezet in Nijmegen en Wijchen om te helpen bij het testen. Hoeveel precies, dat verschilt per dag en ligt ook aan de planning.
GGD Gelderland-Midden heeft nog geen informatie over militairen die komen helpen.