Noord-Veluwe

Veel nieuwjaarsduiken afgelast, maar hier durven ze het wel aan

De traditionele nieuwjaarsduik is op veel plaatsen in Gelderland afgelast in verband met corona.
De traditionele nieuwjaarsduik is op veel plaatsen in Gelderland afgelast in verband met corona. © ANP
HARDERWIJK - De traditionele nieuwjaarsduik is op veel plaatsen in Gelderland afgelast in verband met corona. Ook de grootste nieuwjaarsduik van Nederland, in de Noordzee bij Scheveningen, gaat niet door. Maar Harderwijk blijft vasthouden aan een duik op 1 januari vanaf het Stadsstrand. "We hebben een officiële vergunning en we doen er alles aan om het door te laten gaan. We gaan er gewoon voor", zegt organisator Jan Bunskoeke.
Op de vraag of Bunskoeke het nog leuk vindt om het jaarlijkse festijn te organiseren, antwoordt hij zonder omhaal en heel duidelijk: "Nee!" Maar hij relativeert met een lach en blijft ook strijdbaar: "Leuk, dat is het wanneer het zonder belemmeringen is. Maar we zien anderen allemaal de handdoek gooien en het is ook een uitdaging om het dan toch voor elkaar te krijgen. Zolang het verantwoord is natuurlijk. Je doet mensen er namelijk ook een plezier mee."
En dat blijkt ook uit de inschrijvingen. Al ruim 80 mensen hebben zich aangemeld en er worden er nog veel meer verwacht. Verder komen er ieder jaar honderden toeschouwers op het evenement af.

Geen zin in discussies

Op veel van de gekende Gelderse plekken waar een nieuwjaarsduik wordt gehouden, blijkt het moeilijker om de duik officieel georganiseerd en met een vergunning te houden. "Ik krijg het misschien op voorhand nog wel binnen de regels voor elkaar", legt Chantor van Beek van de nieuwjaarsduik in de Rijkerswoerdse Plassen in Arnhem uit. "Maar het op de dag zelf allemaal handhaven is niet te doen. Bovendien moet je met een QR-code werken. Ik heb geen zin om daarover in discussie te raken bij iets wat feestelijk moet zijn."
Rotaryclub Rio aan de IJssel in Zutphen houdt ieder jaar een duik voor het goede doel in het Bronsbergenmeer. Net als vorig jaar, gaat het ook dit jaar niet door. "We willen niet het risico lopen dat we zelf bijdragen aan de verspreiding van corona en we willen ook niet dat onze naam eraan gekoppeld zou zijn als het misgaat", laat secretaris Michael Kors weten.
Aan de Maasoever bij Overasselt vinden ze het risico ook te groot en gaat de jaarlijkse duik niet door. En ook bij recreatieplas De Breuly in Zevenaar zijn dit jaar geen duikactiviteiten.

Veel ruimte in Harderwijk

In Harderwijk zullen ze er alles aan doen om het evenement veilig te laten verlopen. Het Stadsstrand biedt veel ruimte en dat helpt in ieder geval. Bovendien zijn de eisen voor de vergunning volgens Bunskoeke streng: "We zouden sowieso al met een QR-code en een ID-plicht werken. Bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden en de deelnemers staan voor de duik op een stuk grond van vijf vierkante meter per persoon. We hebben nu ook nog aanvullende eisen. Iedereen moet worden geregistreerd en de bezoekers moeten vaste zitplaatsen hebben. We moeten nog kijken hoe we dat oplossen."
Voor sommige organisatoren gelden nog weer andere redenen om het water niet in te gaan. "Ik denk dat het door alle maatregelen veel minder druk wordt", zegt horeca-ondernemer Rick Jansen die dit jaar niet meedoet aan de duik in de jachthaven van Tolkamer. "Daardoor is het commercieel helemaal niet interessant." Andere ondernemers in het dorp willen de duik wel door laten gaan, maar kleinschalig.

Maatregelen afwachten

Bij recreatieplas De Zanding in Otterlo is het nog twijfelachtig of de nieuwjaarsduik doorgaat. Ze hebben wel het een en ander voorbereid, maar ze wachten wel de ontwikkelingen rondom de maatregelen af voordat ze een definitief besluit nemen.
In Harderwijk houden ze die ontwikkelingen ook goed in de gaten. "Ik moet zeggen dat de gemeente zeer welwillend is", licht Jan Bunskoeke toe. "Maar het kan ook nog zijn dat de GGD dingen verandert en er komt ook nog een persconferentie op 14 december waarvan we niet weten wat deze brengt. Dus we willen echt dat het doorgaat, maar ook voor ons blijft het spannend of het allemaal wel kan."