Stedendriehoek

Voor deze bijzondere boerderij staan boeren in de rij

EMPE - Wie boer wil worden in Nederland moet een flinke spaarpot hebben, want onze landbouwgrond is gemiddeld de duurste van heel Europa. Beginnende boeren kunnen het runnen van een bedrijf hierdoor wel op hun buik schrijven. Meestal dan, want in Empe ligt er nu een unieke kans.
Stichting Lenteland maakt het voor jonge boeren mogelijk om in het Gelderse dorp een ‘regeneratieve gemeenschapsboerderij’ te starten. Op zo'n boerderij is het hoofddoel om met alles wat er gebeurt de grond te verbeteren.
Het voormalige melkveebedrijf in Empe bestaat uit 19 hectare land, een bedrijfswoning, een stal en een grote schuur. "Dit is onze eerste Nederlandse Lenteland boerderij", zegt Eline Veninga trots. De boer kan straks op het erf wonen en in de opstartfase is financiële ondersteuning door de stichting mogelijk, omdat het initiatief jonge boeren een kans wil geven.
"Heel vaak krijgen jonge boeren geen financiering van de bank als je op een nieuwe manier wil gaan boeren. Alleen wij kennen al heel veel mensen die het anders doen en zowel financieel als ecologisch succesvol zijn. Ook hopen we op deze manier de landbouwtransitie te versnellen."
Kijk hier hoe de boeren kennismaken met de boerderij
Boeren staan in de rij om aan de slag te gaan op deze boerderij in Empe

'Ik wil graag boer worden'

Maar om dat te realiseren mist er alleen nog een boer. En dus namen dertig belangstellenden deze week een kijkje op het erf. Hans Wilpstra kwam er speciaal voor uit Groningen. "Ik wil heel graag boer worden. Het liefst op een boerderij waar dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier leven en waar op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd, wat lokaal verkocht kan worden."
Zijn droom verwezenlijken is niet makkelijk. "Aan grond komen is niet te doen. Het gaat dan al snel om miljoenen." Momenteel heeft Wilpstra 25 varkens en vijf koeien, die hij laat grazen in natuurgebieden. "Ik verkoop ondertussen wel vlees, maar ik woon nog in een rijtjeshuis, dus het is lastig om zo een bedrijf te runnen."

Kans

De boerderij van Stichting Lenteland is voor hem een kans om op grotere schaal te gaan boeren. "Het is eigenlijk ook gewoon de enige mogelijkheid, een voormalig melkveebedrijf overnemen is voor mij gewoon financieel niet te doen." Aan de toekomstige boer wordt wel gevraagd om een stukje mee te investeren in het bedrijf, maar dat is niet verplicht.
In Empe gaat de focus in eerste instantie liggen op het herstel van de bodem: kunstmest of andere pesticiden zijn uit den boze. De bedoeling is dat er uiteindelijk een gemengd boerenbedrijf ontstaat met groente- en fruitteelt en met bijvoorbeeld een zelfoogsttuin, voedselbos, winkel en horeca. "Hier in de oude koeienstal kun je dan straks misschien lunchen", zegt Veninga.

Eigendom van omgeving

Het idee van Lenteland is verder dat de boerderij uiteindelijk eigendom wordt van een gemeenschap. Mensen kunnen namelijk investeren in de boerderij. Veninga: "We roepen dan ook iedereen op om mede-eigenaar te worden. Daarmee steun je niet alleen de boer, maar zo creëer je ook een mooi landschap waar eerlijk en gezond voedsel vandaan komt."
Hans klimt binnenkort in de pen om zijn sollicitatie definitief te maken. Voor zijn droom moet hij wel het hoge noorden vaarwel zeggen. "Ja, je moet er iets voor over hebben." Wie de toekomstige boer ook wordt, Hans hoopt dat de Lenteland boerderij een voorbeeld kan worden voor andere boeren in Nederland, of zelfs in de wereld. "Hopelijk doet goed voorbeeld dan volgen."