Stedendriehoek

Toch op tijd nieuw werk voor groep kwetsbare Zutphenaren

Van links naar rechts: Bob (cliënt IJsselzorg), wethouder Laura Werger en Hans (sw-medewerker)
Van links naar rechts: Bob (cliënt IJsselzorg), wethouder Laura Werger en Hans (sw-medewerker) © gemeente Zutphen
ZUTPHEN - Een groep Zutphenaren die valt onder de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Participatiewet krijgt vanaf 1 januari een nieuwe werkplek. Het gaat om ruim honderd inwoners die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken.
Begin november maakte de gemeente Zutphen bekend te stoppen met de samenwerking met BlueView, die de afgelopen jaren het werk verzorgde. De reden was een verschil van mening over de financiën. Per 1 januari dreigden hierdoor kwetsbare Zutphenaren thuis te komen zitten, omdat er tot op heden nog geen vervanger was gevonden.

Nieuwe samenwerking

Dat scenario wordt voorkomen doordat de gemeente een nieuwe partij heeft gevonden die een beschermde werkplek kan bieden aan de medewerkers. Voor het bedrijf Larcom gaan de mensen straks productiewerk doen. Dat gebeurt op een nieuwe locatie aan de Hermesweg.
Wethouder Laura Werger heeft vertrouwen in de nieuwe samenwerkingspartner. “Larcom voert voor diverse andere gemeenten, onder andere in Oldenzaal en Ommen het materieel werkgeverschap van de wsw-doelgroep naar tevredenheid uit."
De veranderingen zoals de verhuizing én een nieuwe werkgever hebben veel invloed op de medewerkers, realiseert de gemeente zich. "Dit is een hele kwetsbare doelgroep, we proberen de overgang zo goed mogelijk te begeleiden", verzekert de wethouder.

Oude pand voldeed niet

De vorige werklocatie aan de Coenenparkstraat voldeed volgens de gemeente niet aan de eisen van een goede werkplek. Zo ontbrak het onder meer aan goede ventilatie. De gemeente had daardoor al een verhuizing naar een nieuwe locatie gepland. Op deze nieuwe plek realiseert de gemeente nu een sociaal ontwikkelbedrijf.
"Op en vanuit het nieuwe pand aan de Hermesweg gaan zorgaanbieders, werkgevers, onderwijsinstellingen, aanbieders van leer-werkprojecten en GelreWerkt! intensief samenwerken voor de inwoners van de gemeente Zutphen", aldus de gemeente.

Alles onder één dak

Samenwerkingspartner IJsselzorg is eigenaar van het pand aan de Hermesweg, en gaat in een ander deel van het pand dagbesteding en ambulante begeleiding aan volwassenen bieden. "Het idee is om samen gebruik te maken van de voorzieningen", aldus Werger.
Ook kunnen mensen bij wie productiewerk tijdelijk door omstandigheden niet lukt, straks makkelijk switchen naar bijvoorbeeld dagbesteding. "Ontwikkeling van mensen staat centraal, maar zeker ook het bieden van een veilige haven. Want als werken even niet lukt, is het altijd mogelijk tijdelijk terug te keren naar het Sociaal Ontwikkelbedrijf."