Rijk van Nijmegen

Vrachtwagenchauffeurs eten 's avonds gewoon in het restaurant: 'Elke dag een vette hap is ook niks'

Vrachtwagenchauffeurs kunnen ook na 17.00 uur genieten van een warme maaltijd.
Vrachtwagenchauffeurs kunnen ook na 17.00 uur genieten van een warme maaltijd. © Omroep Gelderland
HEUMEN - Een gelukje voor vrachtwagenchauffeurs: in tegenstelling tot vorig jaar mogen ze deze avondlockdown wél wegrestaurants binnen voor een warme hap. Bij wegrestaurant Malden in Heumen bijvoorbeeld. "Na anderhalf jaar strijden hebben we het eindelijk voor elkaar", zegt eigenaar Sandra Van Schaeren.
Van Schaeren is erg blij dat de chauffeurs nog naar binnen mogen. Vorig jaar startte ze nog met mede-eigenaar Rik Van Schaeren een petitie om te voorkomen dat truckers iedere avond in hun cabine moesten blijven. En dit keer is er gehoor gegeven: er geldt een uitzondering. "Zo kunnen ze van een fatsoenlijk bord eten, met bestek en een lekker warme maaltijd."
We gingen langs bij Wegrestaurant Malden en spraken hier met de Sandra Van Schaeren en meerdere chauffeurs.
Wegrestaurants na vijf uur open voor vrachtwagenchauffeurs: 'Elke dag een vette hap is ook niks'

Geen code

"Ik heb het idee dat deze essentiële beroepsgroep totaal vergeten was in de maatregelen", zegt de eigenaar. "Bedrijven hielden de deur dicht. Ze konden niet ergens naar het toilet of een bak koffie doen. En dan moesten ze ook nog in de auto eten, slapen en ontspannen."
Deze keer ziet het er anders uit, al gelden er wel basisregels. "Mensen moeten bij ons wel een mondkapje op. Alles staat op anderhalve meter." QR-codes zijn niet verplicht. "Omdat een chauffeur die zich niet wil laten vaccineren zich niet tussen het rijden door kan laten testen bij een teststraat. Die is onderweg. We willen niet dat iemand geen warme hap kan krijgen."

'Stuk beter'

De gasten van het restaurant zijn er blij mee. "Ik red het niet om voor 17.00 uur nog warm te eten", zegt een van hen. "Dit is een stuk beter dan wat het eerder was." En dan heeft hij ook nog zijn favoriete hap kunnen kiezen: gebakken lever. "Mijn vrouw houdt er niet van, dus als ik weg ben en weet dat het een goede plek is, dan neem ik het ervan."
En hij is niet de enige die opgelucht reageert bij het zien van het eten. "Als je alleen maar afhankelijk bent van de magnetron in je auto, dan komt het niet goed. En elke dag een vette hap bij het benzinestation is ook niks."