Gelderland

Babyresten in achtertuin, AstraZeneca-stop en drukte in de natuur: dit was maart 2021

Een zorgverlener is in de weer met het AstraZeneca vaccin.
Een zorgverlener is in de weer met het AstraZeneca vaccin. © EPA
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van maart.
Aangemoedigd door de lentezon vonden heel veel mensen de weg naar de natuur. Omdat er door de coronamaatregelen nauwelijks uitstapjes te maken waren, kon je onder andere op de Posbank bijna over de hoofden lopen. Het natuurgebied bij Rheden ging meerdere keren op slot omdat het er te druk was.
Natuurliefhebbers sloegen alarm over de coronadrukte, omdat de gevolgen voor de dieren in de natuur niet mals zouden zijn. Er kwamen beelden voorbij van een edelhert dat zich op de vlucht voor twee honden dood rende tegen een boom. Een ree die aan het bevallen was, stierf van de stress nadat het dier door een hond gebeten was. En een wolvin werd doodgereden bij Ede, volgens een boswachter na verstoring door de mens. "Als mensen op de wandelpaden blijven, is er niets aan de hand”, zei hij.
’s-Heerenberg haalde begin maart het landelijk nieuws na de vondst van de stoffelijke resten van een baby. De politie groef na een tip de resten op in de achtertuin van een woning aan de Krokusstraat. Tot grote verbazing van de bewoner, die zei van niets te weten. De vraag hoe de babyresten in de tuin terechtkwamen, is nog altijd onbeantwoord. De politie sprak van een trieste zaak, waar ze verder niets over wilde zeggen.
De Graafschap speelde eenmalig in het 'Stadion Sem Vijverberg'.
De Graafschap speelde eenmalig in het 'Stadion Sem Vijverberg'. © De Graafschap
Voor baby Sem had de politie 15 jaar na zijn dood juist heel veel aandacht. De politie zette nog één keer groots in op de zaak rond het pasgeboren jongetje dat in 2006 door twee spelende kinderen dood werd gevonden in een Doetinchemse vijver. Er werd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip en De Graafschap speelde een wedstrijd in het Sem Vijverberg Stadion. Het offensief leverde veel tips op, maar leidde niet tot de oplossing van de cold case.

Verkiezingen

Het is alweer meer dan negen maanden geleden dat we naar de stembus mochten. Op 17 maart gingen ook in onze provincie de meeste stemmen naar de VVD. Veel Gelderse volksvertegenwoordigers kwamen er niet. Slechts zeven provinciegenoten werden verkozen tot Tweede Kamerlid, onder wie Lisa Westerveld die dankzij voorkeursstemmen mocht blijven.
Zo stemde onze provincie:

Ophef over AstraZeneca

Ondertussen maakten ziekenhuizen zich op voor de derde golf. De besmettingen en ziekenhuisopnames stegen namelijk weer, ondanks dat er onder meer nog een avondklok gold. De draaiboeken voor een zwart scenario lagen klaar, voor het geval het zo druk werd op de intensive care dat er een keuze gemaakt moest worden welke patiënt wel en niet in aanmerking kwam voor een behandeling.
De hoop was dat het vaccineren verlichting zou bieden. In maart kregen veel inwoners hun eerste coronaprik, mede doordat de Gelderse huisartsen begonnen met vaccineren. Niet iedereen stond daarom te springen, omdat er ophef ontstond over AstraZeneca. Het kabinet legde het prikken met dat vaccin tijdelijk stil, omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken. Uiteindelijk werd helemaal gestopt met AstraZeneca.

'Hier woon ik helemaal niet!'

In heel ander nieuws: in Winterswijk beukte de politie per ongeluk op het verkeerde adres de voordeur in. Een vrouw slaagde er niet in haar woning binnen te komen en maakte zich zorgen om haar medebewoner, die binnen zou moeten zijn. Eenmaal binnen kwam de aap uit de mouw: de vrouw had zich vergist in de woning.
Verdriet was er over zwaan Zorro, die in Renkum werd doodgebeten door een loslopende hond. Dat het dier geliefd was, bleek wel uit een inzamelingsactie die werd gestart om Zorro op te zetten. De zwaan kreeg een plekje in het informatiecentrum van het Renkums Beekdal.
De doodgebeten zwaan Zorro.
De doodgebeten zwaan Zorro. © Dierenambulance Nederrijn
Beter nieuws kwam er uit onder meer Eibergen en Zevenaar. Daar werd de zeer zeldzame steenarend gespot. In Zevenaar probeerden zo’n driehonderd vogelaars met hun telescopen een glimp van de roofvogel op te vangen.

Heldendaad op de A28

De topper op de socials van Omroep Gelderland in maart ging over de heldendaad van vrachtwagenchauffeur Remco. Hij kwam direct in actie toen hij een auto op de kop in het water terecht zag komen, langs de A28 bij Putten, na een botsing. Hij dook meteen het water in en wist de inzittenden te redden.
Heldendaad nadat auto te water raakt in Putten
Ook viral ging het jaar oude interview van voetbaltrainer Pieter de Jongh uit Asperen. De manier waarop hij de Afrikaanse pers te woord stond, toverde bij veel mensen een lach op het gezicht. Het was niet alleen het steenkolenengels waardoor het filmpje een vlucht nam. Het was ook de onverschrokken, zelfverzekerde houding van de trainer. Een soort Louis van Gaal 2.0, maar dan actief in Afrika.

Dit waren de best gelezen artikelen van maart: