Stedendriehoek

Kamer vraagt koning Het Loo hele jaar open te stellen

De jaarlijkse afsluiting van kroondomein Het Loo.
De jaarlijkse afsluiting van kroondomein Het Loo. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander Kroondomein Het Loo het hele jaar openstelt voor publiek. Dat staat in een motie van D66 en Partij voor de Dieren, waar dinsdag een ruime meerderheid voor werd behaald.
Ieder jaar sluit het kroondomein drie maanden in het najaar. Ook dit najaar gebeurde dat, wederom ging dat gepaard met kritiek. De koning ontvangt miljoenen aan subsidies voor het beheer van het natuurgebied.
Er is veel kritiek, omdat de koning het domein jaarlijks zou sluiten om te gaan jagen. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de Koning 'gemiddeld één dagdeel per jaar op Kroondomein Het Loo' jaagt.

Subsidie

Het is niet de eerste keer dat de Kamer zich uitspreekt voor het openstellen van het gebied gedurende het hele jaar. Vorig jaar haalde eenzelfde motie ook al een meerderheid. Toen oordeelde minister Schouten dat het volledig openstellen niet nodig was voor een subsidie.
Maar in september stuurde demissionair minister Schouten een brief naar de Kamer waarin juist stond dat het kroondomein niet meer mag worden afgesloten, wil de koning nog geld krijgen. Daarna besloot de koning af te zien van een bijdrage voor de gebieden die dicht gaan, maar voor de rest van het gebied wel subsidie aan te vragen.

Wandeling

Toch vindt de Tweede Kamer dat dus niet voldoende. Indiener van de motie, Tjeerd de Groot van D66, benadrukt dat Het Loo een geliefd wandelgebied is en openstelling ervoor kan zorgen dat wandelaars beter worden verdeeld en de natuur minder wordt verstoord. Hij hoopt dat de koning daarom gehoor zal geven aan de oproep van de Kamer.