Arnhem en omstreken

Huisjesbezitters vakantiepark verbijsterd: chalets moeten wijken voor luxe lodges

Deze huisjes moeten plaats maken voor luxe lodges.
Deze huisjes moeten plaats maken voor luxe lodges. © RTV Connect
ARNHEM - De emoties lopen hoog op bij de eigenaren van huisjes en chalets op vakantiepark Petersburg in het Arnhemse Schaarsbergen. Het park is verkocht en de nieuwe parkeigenaren willen het vernieuwen. Daarbij is er voor de bestaande huisjes geen plaats meer: die moeten tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats komen luxere huurlodges in het duurdere segment.
Rindert Jan Dijkstra en Senol Türkel kochten het park en willen het flink opknappen. Zo moeten alle tuinhekjes weg, zodat het wild vanuit de omliggende bossen over het terrein kan lopen. In de nieuwe plannen is geen plaats voor de bestaande huisjes en tuintjes.

'Wijken voor grote geld'

"We moeten wijken voor het grote geld, voor het verdienmodel. Ze verwoorden het allemaal wel heel mooi, maar het betekent feitelijk dat wij worden weggejaagd van het terrein”, zegt Henk Mooij, die al 35 jaar een chalet als vakantieverblijf heeft op het park. Een nieuw huisje huren is voor hem financieel niet haalbaar. “Die zijn heel erg duur, dat is niet te doen. Ik vind het vreselijk. Ik kom hier al 35 jaar. Ik ben net met pensioen en wilde nu juist wat vaker komen genieten met mijn vriendin, maar nu heeft iedereen te horen gekregen dat we weg moeten.”
Bekijk hier wat de huisjesbezitters vinden van de nieuwe plannen:
Huisjesbezitters en recreanten zeggen zich overvallen te voelen door de overname. “Als wij hadden geweten dat het park te koop stond, dan hadden we het wellicht gezamenlijk kunnen overnemen”, meent Geertje Kenter. Ze zegt de laatste twee jaar zeker 20.000 euro te hebben geïnvesteerd in haar chalet. Ze was verbijsterd toen ze te horen kreeg dat ook haar bezit tegen de vlakte moet. “Ik was overvallen en ook heel erg boos. Ik dacht gelijk: weer van die rijke investeerders die parken overnemen voor alleen maar rijke mensen”, vertelt Kenter verbolgen.

'Niet chique'

De nieuwe eigenaren zeggen het 'niet chique' te vinden dat zij worden weggezet als geldbeluste investeerders. Volgens hen krijgen de mensen meer tijd dan wettelijk vereist is om hun chalets en huisjes af te voeren.
Vorige maand trokken recreanten aan de bel bij de gemeente. Tijdens een gemeenteraadsvergadering vroegen zij aandacht voor hun zaak. De gemeente laat echter weten op dit moment geen partij te zijn in deze kwestie. De recreanten kunnen via de RECRON, de vereniging voor recreatieondernemers, aanspraak maken op een vertrekpremie van zo’n 1500 euro.
Volgens Henk Mooij moet er minstens een nulletje achter dat bedrag om uit de kosten te komen. De recreanten zouden veel geld in hun vakantiewoning hebben gestoken.