Gelderland / Rijk van Nijmegen

Ontwerper Museum Het Valkhof mag het voor miljoenen renoveren

Museum Het Valkhof
Museum Het Valkhof © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Architect Ben van Berkel gaat in opdracht van de gemeente Nijmegen Museum Het Valkhof renoveren. De gemeente heeft het gebouw eerder dit jaar gekocht en steekt 11 miljoen euro in de verbouwing. Het museum investeert zelf 3 miljoen euro in een nieuwe tentoonstellingsinrichting.
“Ik vind het fantastisch om weer op deze prachtige locatie met zijn historie aan het werk te gaan. De verbouwing is echt nodig na 22 jaar. Het gebouw moet voldoen aan eigentijdse eisen en optimale omstandigheden om oude en nieuwe kunst te laten zien. Denk aan duurzaamheid, luchtkwaliteit en akoestiek”, aldus van Berkel die in 1999 het huidige museumgebouw ontwierp.

Bekritiseerde voorkant aangepakt

De verbouwing van het museum is nodig om de technische installaties te vervangen, deze zijn zo verouderd dat Het Valkhof kunst niet meer in bruikleen van andere musea krijgt.
De voorkant van het gebouw, die al vanaf de opening van Het Valkhof bekritiseerd wordt, gaat ook worden aangepakt. De gemeente wil dat het pand een ‘transparanter en uitnodigender uiterlijk’ krijgt, met daarbij een terras en een goed bereikbare museumwinkel. Ook worden de collecties geactualiseerd.

Museum gesloten

De verbouwing start begin 2023 en is eind 2024 klaar. Tijdens de verbouwing is het gebouw gesloten en zal het museum op andere plekken in de stad de programmering voortzetten. De gemeente en het museum verwachten in het eerste kwartaal van 2022 de eerste ontwerpen te kunnen laten zien.