Achterhoek / Achterhoek

Balkenbrij is typisch Gelders: 'Het smaakt lekkerder dan het klinkt'

Echte balkenbrij.
Echte balkenbrij. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Je houdt ervan, of je vindt het absoluut niet lekker: balkenbrij. Het vleesgerecht kent zijn oorsprong in Gelderland en is misschien wel het toonbeeld van verspillingsvrij eten bereiden.
Balkenbrij is namelijk gemaakt van vlees wat de meeste mensen niet willen. "De balk is de opgezwollen buik waar de organen in zitten", vertelt chef-kok Nel Schellekens in het programma Het Lekkerste van Gelderland. "Als je het varken opensnijdt komen alle organen vrij, en die worden gewoon gebruikt als vlees."
Weten de mensen op straat wat het is? Jochem van Gelder vroeg het in Winterswijk:
Balkenbrij is typisch Gelders, maar kennen mensen het nog?
Samen met kruiden wordt het orgaanvlees gevormd tot de klassieke balkenbrij. Het belangrijke ingrediënt voor de smaak is het rommelkruid. "Vroeger kwamen alle luxe kruiden via de VOC aan in Amsterdam. Vervolgens ging het onder meer per schip via de rivieren naar Gelderland." Het rommelkruid is een mengsel van de VOC-kruiden en bestaat uit de resten die overbleven in de zakken vol kruiden.
Op straat weten de meeste mensen het gerecht wel te herkennen als presentator Jochem van Gelder het aanbied. "Ja, dat is balkenbrij", zegt een man. Een jongere vrouw herkent het niet. "Ik weet het echt niet, en ik weet ook niet wat ik ervan moet vinden. Maar het smaakt wel lekkerder dan dat het klinkt."
In Het Lekkerste van Gelderland gaan hobbykoks de strijd aan om de lekkerste variant van een streekgerecht te bereiden. Wie deze week de beste variant maakt van de balkenbrij zie je zaterdag om 17.20 uur op TV Gelderland, of alvast hieronder.
Bekijk de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland:
Het Lekkerste van Gelderland - Balkenbrij