Gelderland

Sneeuwjacht, hoogwater en Jessica bevalt onverwacht bij tandarts: dit was februari 2021

Sleeën vanaf de heuvel bij Stadsvilla Sonsbeek.
Sleeën vanaf de heuvel bij Stadsvilla Sonsbeek. © Jasper Lindner
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van februari.
Het KNMI geeft om de haverklap code geel af en ook code oranje is niet eens zo bijzonder meer. Maar code rood, die komt bijna nooit voor. Begin februari was het zover vanwege een sneeuwjacht. Door een combinatie van winterse buien en veel wind kwam het openbare leven op 7 februari bijna stil te liggen.
De sneeuw zorgde ook voor pret. Bekijk de beelden:
Wintersporten in Gelderland
Er was volop sneeuwpret in onze provincie, maar de sneeuw veroorzaakte ook veel problemen. Zo werd een grote tennishal in Winterswijk verwoest en zakte het Vrijheidsmuseum in Groesbeek in door 3000 kilo sneeuw.
Een paar dagen later bezweek ook een loods van TNT Express in Duiven onder het gewicht van de sneeuw. Daarnaast bleven basisscholen – die na de coronamaatregelen juist weer open mochten – dicht vanwege de winterse weersomstandigheden.

IJzel en ijspannenkoeken

Op de allereerste dag van de maand had de gladheid al tot chaos op de weg geleid. Bijvoorbeeld op de IJsselbrug op de A12 bij Westervoort, waar zeventien auto's en twee vrachtwagens op elkaar botsten. En op 15 februari gold opnieuw code rood vanwege de ijzel. De verkeersproblemen vielen toen uiteindelijk mee.
De vrieskou leidde ook tot een heel bijzonder fenomeen: ijspannenkoeken.
De ijspannenkoeken op de Schipbeek bij Rietmolen.
De ijspannenkoeken op de Schipbeek bij Rietmolen. © Mathilde te Lintelo
En dan was er in februari ook nog eens hoogwater. Ondergelopen kades, uiterwaarden die blank staan en water zover het oog reikt. Het hoge water in Gelderland leverde in ieder geval indrukwekkende beelden op.
Kijk de dronebeelden van het hoogwater terug:
Dronebeelden van het hoge water
Uiteindelijk bereikte de Rijn bij Lobith op 9 februari het hoogste punt: 14,53 meter boven NAP. Het hoge water veroorzaakte niet zoveel problemen als de nieuwe golf in juli, die onder meer in Limburg flink huishield.

Verkiezingsborden

In aanloop naar de landelijke verkiezingen verschenen in de hele provincie weer de bekende aanplakborden met verkiezingsaffiches, ook al hebben ze ‘0,0 effect’. In Westervoort werden alle verkiezingsposters van de VVD beklad met onder meer hakenkruizen. Ook was op de foto van Mark Rutte een Hitler-snorretje getekend. In Putten werd een 18-jarige op heterdaad betrapt toen hij nazisymbolen op de posters van de VVD aanbracht.
Op sociale media gingen heftige beelden rond van de arrestatie van een inbreker in Oosterbeek. Te zien was hoe de man op de vlucht uithaalde naar een agent, waarna een andere agent de inbreker onderuit trapte. Vervolgens doken meerdere agenten op de 22-jarige man. Bij de aanhouding losten agenten waarschuwingsschoten en werd ook pepperspray gebruikt.
Kijk de beelden van de aanhouding terug:
Politie werkt inbreker naar de grond in Oosterbeek

Lockdown verlengd

Begin februari werd de lockdown in ons land maar weer eens verlengd, mede uit vrees voor de Britse variant van het coronavirus. Op 8 februari mochten de scholen weer open, maar veel klassen werden al snel naar huis gestuurd omdat leerlingen besmet bleken. Ook was er een uitbraak van het virus in de Blueband-bajes in Arnhem.
De druk op de ziekenhuizen nam af, maar ondertussen hielden ze wel rekening met de 'onvermijdelijke' derde golf. Artsen en verpleegkundigen werden op verlof gestuurd, in de hoop dat ze weer op tijd fit waren voor de volgende golf.

Bevalling bij de tandarts

Het meest opmerkelijke nieuws van februari kwam toch wel uit het centrum van Velp. Daar beviel de 23-jarige Jessica totaal onverwacht bij de tandarts. "Ik wist van niks. Ik werd steeds ongesteld”, vertelde ze een dag na de geboorte van haar zoon Herman.
Omroep Gelderland sprak de vader van Herman:
Opeens kreeg Jessica (23) een kind bij de tandarts
Bizar nieuws dat ook veel mensen bereikte, was de fazant die dwars door de ruit van een huiskamer in Terborg vloog. Ineke Bruggink lag donderdagmiddag even te slapen toen ze ineens een harde knal hoorde. En dan had je nog Guido en Mark, die halfnaakt in een wak schaakten.

'Kleine meid, kleine vent, je bent goed zoals je bent'

De grootste hit op de socials van Omroep Gelderland in februari was het gedicht van kindercorrespondent Tako Rietveld. Zijn hart onder de riem van kinderen bereikte alleen op Facebook meer dan een miljoen mensen.
Ook populair waren de beelden van een tollende politieauto in Zutphen. Een agent besloot daar een extra rondje te maken op een ondergesneeuwd kruispunt. Een inwoner van Groningen zag de politiewagen een donut maken, toen hij nietsvermoedend wat webcams op YouTube zat te bekijken vanwege de sneeuw.
Tot slot het verhaal van de 14-jarige Ruben uit Nijkerk die het leven redde van zijn vader, die thuis een hartstilstand kreeg. “Mijn tante rende snel naar de telefoon toe en belde 112. We voelden geen hartslag en we legden hem op de grond neer, want hij lag eerst op de bank. Toen begon ik met reanimeren.”
Ruben is in het zonnetje gezet voor zijn heldendaad.
Ruben is in het zonnetje gezet voor zijn heldendaad. © Caroline van Geelen-Knol

Dit waren de best gelezen artikelen van februari: