Rivierengebied

Politie waarschuwt 30 raddraaiers alvast voor jaarwisseling

Waardenburg 2020 Foto Omroep Gelderland
Waardenburg 2020 Foto Omroep Gelderland
WAARDENBURG - Uit naam van de burgemeester heeft de politie dertig waarschuwingsbrieven uitgedeeld aan raddraaiers die eerder gezien zijn bij incidenten in Waardenburg. Mensen die al twee keer zijn gezien tijdens ongeregeldheden, krijgen bij een volgende keer een bestuurlijke dwangsom van 5000 euro van de gemeente. In het dorp is het vaak onrustig rond de jaarwisseling.
Als er schade is aan gemeentelijke objecten moeten ze die ook vergoeden, ook als ze onderdeel zijn van een groep die bij het incident betrokken is. "Dat kan in de tienduizend euro lopen," aldus burgemeester Stoop. Los daarvan zijn er dan nog de justitiële gevolgen voor de onruststokers.

Traditie

Waardenburg is een klein dorp in de Betuwe, dat een 'traditie' kent van branden op en voorafgaand aan oud en nieuw. Het is niet voor het eerst dat de politie voorafgaand aan de jaarwisseling contact zoekt met de raddraaiers en hun ouders.

Evenement

De burgemeester heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met inwoners, politie en jongerenwerkers. Er zijn plannen om een evenement te organiseren met de jaarwisseling, maar het is de vraag of de dan geldende coronamaatregelen dat toestaan. Zo'n evenement organiseert de gemeente niet: "Wij zijn geen evenementenbureau, maar willen wel faciliteren," zo legt Servaas Stoop uit.

'Iets positiefs'

Ook in Beesd, waar vorig jaar ook flink is huisgehouden, zijn er voorzichtige plannen voor zo'n evenement. "Wat ons betreft op het plein waar het vorig jaar misging, zodat er iets positiefs gebeurt, in plaats van iets negatiefs." De gemeente wacht af wie die handschoen oppakt.

Zie ook: