Gelderland

Bunkerfeest, de eerste prik en het vertrek van de Meilandjes: dit was januari 2021

Martien Meiland.
Martien Meiland. © ANP
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag beginnen we met het nieuwsoverzicht van januari.
Het jaar ging rumoerig van start. In heel veel plaatsen was er weinig te merken van het algehele vuurwerkverbod, dat voor het eerst tijdens de jaarwisseling gold. Hoewel ook groepsvorming was verboden, kwamen vooral in het Rivierengebied veel jongeren samen om te rellen. In Hedel, Waardenburg en Tiel moest de ME de rust terugbrengen.

Bunkerfeest

En dan had je nog het bunkerfeest met 150 bezoekers in Arnhem, dat door de politie werd beëindigd. Een handvol agenten raakte daarbij gewond, maar ook de feestgangers kregen rake klappen. De vraag of het politiegeweld proportioneel was, is bijna een jaar later nog niet beantwoord.
In Barneveld was het een stuk gezelliger, daar had de gemeente iets bedacht om het coronaleed rond de jaarwisseling te verzachten. Om middernacht vond er een grote lasershow plaats. En die show was voor iedereen vanuit de eigen achtertuin te zien.
Zo zag die lasershow eruit:
De grote lasershow in Barneveld
Het vertrek van de familie Meiland uit de Achterhoek maakte begin dit jaar de tongen los. De tv-sterren woonden er amper een half jaar, toen ze bekendmaakten hun huis in Hengelo te koop te zetten. Aanleiding was een geschil met de gemeente Bronckhorst over vergunningen. De Meilandjes verhuisden uiteindelijk in juni naar een villa in Noordwijk, die overigens na een paar maanden ook alweer te koop stond.
Nieuws dat ook veel reacties opriep, was het onaangekondigde bezoek van vier boeren bij het huis van Bennie Jolink. De zanger van Normaal was niet thuis, maar familieleden wel en die voelden zich volgens hem geïntimideerd.

Corona, corona, en nog eens corona

Verder hadden we het in januari toch ook vooral heel veel over corona. Zo werd op 6 januari de eerste coronaprik in onze provincie gezet. Het vaccin kwam onder applaus aan bij het Radboudumc in Nijmegen. Verpleeghuismedewerkers en medewerkers in de acute zorg in het ziekenhuis waren het eerst aan de beurt.
Omroep Gelderland was live bij de eerste coronaprik die werd gezet:
Ondertussen liepen de gemoederen over de coronamaatregelen flink op. Toen op 23 januari voor het eerst sinds de oorlog een avondklok inging, braken er in veel plaatsen rellen uit. In Apeldoorn, Doetinchem, Groesbeek, Harderwijk, Nijmegen en Zaltbommel waren noodbevelen van kracht. Uiteindelijk brak vooral in Eindhoven de pleuris uit. Op beelden was onder meer te zien hoe Marcel uit Nunspeet eigenhandig het waterkanon van de ME uitschakelde. Hij kreeg daar uiteindelijk vijf maanden cel voor, waarvan twee voorwaardelijk.

De Hoogspanningsmarter

In de categorie ‘opmerkelijk nieuws’ uit januari, springt vooral de 'hoogspanningsmarter' in het oog. Dat is een steenmarter die 11.000 huishoudens in de Achterhoek zonder stroom zette, door in een onderstation in Borculo te kruipen. Het dier overleefde dat niet en kreeg een plekje in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
De Hoogspanningsmarter.
De Hoogspanningsmarter. © Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Ook opvallend was een reportage in het tv-programma In het vizier van De Jager over een boze boer uit Zutphen. Die bedreigde voorbijgangers die over een pad liepen dat zijn erf doorkruiste. Een van hen kon net op tijd wegspringen, voordat hij onder de trekker terechtkwam.
Kijk de reportage over de boze boer terug:
Boze boer bedreigt wandelaars in Zutphen
Eén enkel graadje vorst. Meer had een Winterswijkse ijsvereniging niet nodig om te schaatsen op een 400 meter baan van natuurijs. Een experimenteel sproeisysteem maakte het allemaal mogelijk.

Thijs (14) kookt voor daklozen

De grootste hit op de socials van Omroep Gelderland kwam in januari op naam van de 14-jarige Thijs Schenk uit Voorthuizen. Hij deelde maaltijden uit bij een daklozenopvang, die het als gevolg van de coronacrisis steeds drukker kreeg.
Kijk hoe Thijs aan het werk was in de daklozenopvang:
Positief nieuws was er ook over Arno en Lilian uit Tiel, die de hoofdprijs wonnen in een loterij. De prijs: een appartement in Frankrijk. Sowieso loonde het om in Tiel te wonen, want ook de hoofdprijs van de Staatsloterij van 15 miljoen viel daar.
Tot slot was er een indrukwekkend eerbetoon van de politie Oost-Nederland aan een doodzieke collega. Tientallen agenten reden naar Neede, waar ze ‘Hennep Harry’ een hart onder de riem staken.
Kijk naar de indrukwekkende stoet auto's en motoren:

Dit waren de best gelezen artikelen van januari: