Rivierengebied

Geen geld voor een nieuwe kerstoutfit? Dan kun je hier terecht

Initiatiefnemer Babiche Israël bewondert een van de ingeleverde stukken
Initiatiefnemer Babiche Israël bewondert een van de ingeleverde stukken
CULEMBORG - Het is een drukte van jewelste bij KerstKleedjeAan in de binnenstad van Culemborg. Vrijwilligers werken hard om kleding op tijd klaar te maken en donateurs brengen nieuwe stukken langs. Aanstaande vrijdag mogen de eerste mensen uit de schuldhulpverlening een outfit uitkiezen voor de feestdagen. "We hebben van alles, voor dames, heren en kinderen", glundert initiatiefnemer Babiche Israël.
Een oude man loopt de winkel binnen om nog een stuk toe te voegen aan de verzameling: een avondjurk van zijn overleden vrouw. "Ik had alles opgeruimd, behalve die jurk. Daar had ik iets mee. Maar toen ik dit initiatief zag, dacht ik: nou, dat is mooi."

'Hele zolder opgeruimd'

Hij is niet de enige die kleding doneert, want de rekken hangen behoorlijk vol met uiteenlopende stukken. "Op een zaterdag kwam een overbuurvrouw langs. Ze bleef maar kleding brengen. Ze was zo enthousiast dat ze haar hele zolder heeft opgeruimd," zo vertelt Brigitte Vergouwen, één van de kartrekkers.
Een kijkje in de bijzondere winkel:
Geen geld voor een nieuwe kerstoutfit? Dan kun je hier terecht
Vrijwilligers helpen met wassen, sorteren en het repareren van kledingstukken waar nodig. "Als iets net niet helemaal past, kan het hier op de naaimachine kosteloos op maat worden gemaakt", zegt Israël. Zo kan er voor iedereen een passende outfit worden samengesteld.

Zachte prijsjes

Niet alleen vrijdagmiddag zal de kleding van eigenaar wisselen ook op zaterdag is de tijdelijke winkel in de bibliotheek open voor iedereen. Door de zachte prijsjes hoopt Israël veel mensen een stralende kerst te geven. En de opbrengsten? Die gaan naar het goede doel. "Als je hier aan het werk bent, merk je dat het niet alleen over spullen gaat. Het gaat over mensen die samen delen en iets over hebben voor een ander."