Rijk van Nijmegen

Vrijwilligers haken af door corona: 'Vooral ouderen willen geen risico nemen'

Marian Tilleman, vrijwilliger op de Plusbus.
Marian Tilleman, vrijwilliger op de Plusbus. © Omroep Gelderland
HEILIG LANDSTICHTING - De PlusBus in de Liemers en Doesburg, museumpark Orientalis bij Nijmegen en de dierenambulance Nederrijn: allemaal zijn ze hard op zoek naar vrijwilligers. Steeds meer mensen moeten tijdelijk afhaken, omdat ze corona hebben opgelopen.
De organisaties grepen dinsdag de Dag van de Vrijwilliger aan om een oproep te doen. Vorig jaar zijn veel vrijwilligers door de coronacrisis afgehaakt. Inmiddels zijn er weer nieuwe medewerkers bijgekomen, maar ook zij moeten regelmatig verstek laten gaan.

'Tien dagen langs de kant'

Dat merkt ook Theo van Leeuwen van de PlusBus Doesburg en de Liemers, die onder meer mensen naar de dagopvang brengt. "Er blijft continu vraag naar nieuwe vrijwilligers. Op dit moment zitten er twee chauffeurs thuis, omdat ze besmet zijn. Iemand die positief wordt getest, moet tien dagen langs de kant staan. We redden het wel, maar het is een punt van aandacht."
Bekijk hier de oproep van de organisaties:
Groot tekort aan vrijwilligers door coronabesmettingen: 'Het is zwaar'

Nog steeds medewerkers gezocht

Orientalis was na de tweede lockdown al naarstig op zoek naar helpende handjes en kan nog steeds vrijwillige medewerkers gebruiken. Het museumpark in Heilig Landstichting is nu alleen geopend voor schoolgroepen, maar volgende week gaat het Feest van Licht van start en is iedereen weer welkom. Het wordt voor het museum een uitdaging om de bezetting rond te krijgen. Zo worden er bijvoorbeeld kassamedewerkers gezocht.
“Het is zwaar, want we doen een beroep op de vrijwilligers die er nu al zijn”, zegt projectmanager Sietse Jager van Orientalis. “Daar zit ook een rek aan. We weten: vele handen maken licht werk, dus een paar handen meer zou heel fijn zijn.”

Rampzalig

Coronajaar 2020 was volgens de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) rampzalig voor deelname aan vrijwilligerswerk. "Niet alleen oudere en kwetsbare vrijwilligers verdwijnen uit beeld. Ook van de vrijwilligers die tijdelijk iets anders zijn gaan doen, is niet zeker dat ze terugkeren naar hun oude stek", aldus NOV in juni dit jaar.
Volgens Mark Molenaar van NOV lijkt het er op dat deze zomer alles goed is opgekrabbeld en veel vrijwilligers weer aan de slag zijn gegaan, maar dat er na de recente coronamaatregelen ook weer meer mensen 'op hun handen zijn gaan zitten'. Vooral wat oudere vrijwilligers willen geen risico nemen.

Organisaties die coronaslachtoffers helpen

Tegelijkertijd nemen in tijden van lockdown de individuele hulpvragen volgens Molenaar toe. Het kan voor de organisaties, ook door de vele besmettingen onder hun medewerkers, een hele puzzel zijn om de roosters rond te krijgen. Hoewel het vrijwilligerstekort daarmee niet is opgelost, is het misschien een schrale troost dat mensen zich vorig jaar wel massaal hebben gemeld bij organisaties die coronaslachtoffers helpen.

Zie ook: