Gelderland

Linda racet tegen 'de nieuwe Max Verstappen'

Linda in een kart.
Linda in een kart. © Omroep Gelderland
EERBEEK - In Linda breekt UIT! laat ik (Linda) zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Met nog één race te gaan in de Formule 1, duik ik deze week in de wereld van de autosport. Door het succes van Max Verstappen dromen steeds meer jongens en meiden van een carrière in deze business, die vaak begint met karten. Ik loop een dagje mee met de wereldkampioen karten: Robert de Haan uit Eerbeek.
Het 15-jarige talent heeft nog geen rijbewijs, maar al wel een racewagen. Robert wil de nieuwe Max Verstappen te worden. Hij laat mijn z'n trailer zien, hoe hij traint in een simulator en daagt me uit een potje tegen hem te racen. Hoe vaak ik word ingehaald?
Bekijk de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!:
We spreken af bij Kartcentrum Lelystad. De plek waar het voor Robert allemaal begonnen is. Daar begon hij als jongen van acht jaar met karten. Toenmalig eigenaar Indy Dontje viel meteen op dat Robert ontzettend veel gevoel met de kart had. Hij besloot hem te coachen en toen ging het balletje rollen. Robert won de een na de andere wedstrijd. Hij werd Nederlands kampioen en Wereld kampioen.
Robert toen hij Nederlands kampioen werd.
Robert toen hij Nederlands kampioen werd. © Eigen foto
De top was bereikt en hij groeide een beetje uit zijn kart. Toen is het besluit genomen om vervroegd over te stappen naar de autosport. In Nederland mag dat pas vanaf je 15de, maar in Engeland mag dat een jaar eerder. Dus reisde Robert af naar Engeland om mee te doen aan de strijd om de Ginetta Junior Scholarship. Ook daar ging hij er met de hoofdprijs vandoor. Hij won een seizoen kosteloos racen in de autosport: de Ginetta G40 Cup.
Robert daagt Linda uit voor een potje karten.
Robert daagt Linda uit voor een potje karten. © Omroep Gelderland
De autosport is een dure hobby. Robert en zijn ouders zijn dan ook voortdurend op zoek naar sponsoren om hem aan het racen te houden. Daarnaast moet hij er veel voor laten om zijn droom, een plek in de Formule 1, te verwezenlijken.
Naast school is hij alleen maar bezig met trainen en wedstrijden analyseren met zijn engineer. Deze discipline en de successen die hij tot nu toe heeft behaald, hebben hem al een stap dichterbij zijn droom gebracht. Vandaag tekent Robert een contract bij Van Amersfoort Racing, de club waar Max Verstappen ooit begonnen is! Komend seizoen gaat hij rijden in de Formule 4.
Robert bij de Formule wagen waar hij komend seizoen in gaat rijden.
Robert bij de Formule wagen waar hij komend seizoen in gaat rijden. © Omroep Gelderland
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!