Arnhem en omstreken

Celstraffen en geldboetes geëist in oplichtingszaak KPN en PostNL

De voormalig KPN-medewerker zou met valse inloggegevens KPN en PostNL voor honderdduizenden euro's hebben opgelicht.
De voormalig KPN-medewerker zou met valse inloggegevens KPN en PostNL voor honderdduizenden euro's hebben opgelicht. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In een grote oplichtingszaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) 10 maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen twee mannen uit Apeldoorn. Met valse inloggegevens zouden de twee oude jeugdvrienden KPN en PostNL voor enkele honderdduizenden euro's hebben opgelicht.
De 30-jarige hoofdverdachte uit Apeldoorn zou in 2017 bij zijn werkgever KPN een bedrijfslaptop hebben gestolen. Met de persoonlijke inloggegevens van twee KPN-collega's, die daar niets van wisten, werd er volgens het OM een jaar lang ingelogd op het interne bestelsysteem van de telecomgigant.
Onder valse afdelingsnamen zoals 'Expertteam Darko' zouden er orders zijn geplaatst voor onder meer ruim 1700 dozen draadloze verbindingssets, meer dan 700 IPTV-pakketten en zo'n 700 dozen Wifi-versterkers. Deze bestellingen werden volgens het OM bezorgd bij zogenoemde katvangers, die vaak voor criminelen auto’s, bankrekeningen en telefoons op hun naam zetten.

Heling via marktplaats

Een van die katvangers is een 65-jarige man uit Soest. Volgens het OM nam deze man over een langere periode meerdere malen grote hoeveelheden KPN-pakketten af. Deze spullen zou hij daarna hebben doorverkocht via Marktplaats. Justitie vindt dat heling en eist daarom vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf.
Tegen een 38-jarige man uit Apeldoorn die een korte periode als katvanger voor de KPN-pakketten fungeerde, eist het OM een werkstraf van 100 uur of 50 dagen hechtenis.

119.000 euro aan VVV-bonnen

De twee Apeldoornse hoofdverdachten zouden in 2017 en 2018 ook PostNL hebben opgelicht. Door zich digitaal voor te doen als KPN-medewerker werden er volgens het OM met valse namen en emailadressen ruim 3000 VVV-bonnen besteld. De totale waarde aan VVV-bonnen bedraagt bijna 119.000 euro. Op dezelfde manier zouden de verdachten ook een groot aantal pakketzegels hebben ontvreemd.
Deze tegoedbonnen zouden zijn bezorgd bij een 56-jarige man uit Deventer en een 45-jarige man uit Stroe. Tegen de 56-jarige katvanger eist het OM een werkstraf van 100 uur of 50 dagen hechtenis. Bij de 45-jarige man uit Stroe werd er tijdens zijn aanhouding ook 326 gram aan amfetamine aangetroffen. Mede daarom eist het OM tegen deze katvanger 3 maanden celstraf.

Schikking met KPN

Na de verkoop van de geheelde goederen lieten de twee hoofdverdachten het geld rijkelijk vloeien. Zo ging het op aan vakanties, gokken en dure kleding. De 30-jarige oud KPN-medewerker heeft met zijn oude werkgever inmiddels een schikking van 65.000 euro getroffen. Hij kwam aan dat geld door zijn huis te verkopen. Tegenwoordig woont hij bij zijn oom.
Dankzij de verzekering van KPN is de telecomgigant alleen getroffen via het eigen risico. Deze 25.000 euro moet volgens het OM worden betaald door de 33-jarige hoofdverdachte uit Apeldoorn en de 65-jarige Marktplaats-verkoper uit Soest.
De rechtbank van Zutphen doet 13 januari uitspraak in deze zaak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!