Arnhem en omstreken

Eerste vrijwilligers aan de slag in zorginstelling, maar voor hoelang?

Zorgmedewerkers in beschermende kleding.
Zorgmedewerkers in beschermende kleding. © ANP
BEMMEL - Vrijwilligers die de voorraden aanvullen, het beddengoed verdelen en bezoekers in de beschermende pakken hijsen. De eerste vrijwilligers om personeel van Zinzia te helpen, hebben zich gemeld. De zorginstelling heeft familieleden en vrienden van cliënten gevraagd bij te springen.
Syl van Bommel is clustermanager van De Lingehof in Bemmel. Veel van de bewoners zijn mensen met dementie. "Ze begrijpen helemaal niks van wat hier aan de hand is", zegt Van Bommel.
Ze tuurt naar het absentiebord. "Ik tel ruim 20 zieken. Dat is ongeveer één op de zes collega's, allemaal mensen die hier de bewoners moeten verzorgen. Maar ze zijn in deze coronapandemie zelf ziek geworden. De eersten melden zich al weer, maar het is hier niet prettig, kan ik vertellen. Er vallen echt gaten in de roosters."
De Lingehof is onderdeel van Zinzia Zorggroep, met behalve in Bemmel ook zorgcomplexen in Renkum en Wageningen. Er is hulp nodig en zo snel mogelijk. "We moeten alle zeilen bijzetten om de zorg aan onze kwetsbare bewoners te garanderen", weet de clustermanager.

Werkzaamheden

En dat betekent dat vrijwilligers nodig zijn, mensen die bereid zijn maaltijden rond te brengen of voorraadkasten te vullen met beddengoed, maar ook om bezoekers in beschermende pakken te hijsen. "Helpen bij het aandoen van handschoenen, neusmondmaskers, dat soort dingen", legt Van Bommel uit. "En ze hoeven zich geen zorgen te maken. We hanteren de maatregelen zoals we die in de zorg op het gebied van bescherming hebben afgesproken."

Weinig eisen

Na een oproep hebben zich maandagmorgen de eerste belangstellenden gemeld. Waar moeten ze aan voldoen? "We hebben weinig eisen", zegt de clustermanager in Bemmel. "Ze moeten zelfstandig kunnen werken. Geen vragen stellen, maar gewoon doen wat ze gevraagd wordt."
Hoelang ze nodig zijn, Van Bommel kan het onmogelijk zeggen. "Misschien is het na twee weken al klaar. Maar voor hetzelfde geld duurt het anderhalve maand."
Belangstellenden kunnen bellen met Zinzia op telefoonnummer 088-3114200.