Nieuws

Deze kerk staat vol met kerstbeeldjes uit de hele wereld

Ron Hutting in de kerk van Kranenburg.
Ron Hutting in de kerk van Kranenburg. © Omroep Gelderland
VORDEN - In de kerk van Kranenburg bij Vorden zijn een maand lang meer dan driehonderd kerstgroepen te zien. Gepassioneerde verzamelaars hebben een tentoonstelling samengesteld met kerstbeeldjes uit de hele wereld.
"Al 22 jaar zorgen we hier voor een mooie tentoonstelling", verklaart voorzitter Ron Hutting van Heiligenbeeldenmuseum. "Met kerstgroepen uit onze eigen collectie, maar aangevuld met groepen van verzamelaars. Ze zijn mooi uitgestald in een prachtige sfeer. We zijn vandaag geopend, meteen na Sinterklaas. En we blijven open tot en met Driekoningen."
Deze kerk staat vol met kerstbeeldjes uit de hele wereld
"We hebben nu bijvoorbeeld de kerstgroep van de Martinus-parochie uit Wijnbergen ten geschenke gekregen. Die kerk moest helaas sluiten, maar de mensen uit die parochie kunnen hier hun eigen kerstgroep toch weer zien."

Uit alle werelddelen

De collectie is internationaal. "We hebben kerstgroepen uit alle werelddelen. Bijvoorbeeld uit Bolivia en China. In Zuid-Amerika hebben ze een kersttraditie, die kerstgroepen zijn heel mooi en kleurrijk. En ook het materiaal is bijzonder: hout, glas, gips, brons, kunststof. En hele kerstdorpen, die ieder jaar weer worden uitgebreid."
Joop Arends geeft rondleidingen door de kerk en is zelf fanatiek verzamelaar. "Ik ging op mezelf wonen en wilde een kerstgroep hebben. In Zutphen zag ik er één en die is hier nu ook te zien. Ik vind wel de verhoudingen tussen de beelden belangrijk. Het kindje Jezus moet niet te groot zijn ten opzichte van de anderen. Soms lijkt het wel of er een kind van twaalf in de wieg ligt."
Èen uniek exemplaar waarbij Jezus wordt vastgehouden door Jezef
Èen uniek exemplaar waarbij Jezus wordt vastgehouden door Jezef © Omroep Gelderland
Arends is altijd en overal op zoek naar kerstgroepen. "Zelfs als ik op vakantie ben, let ik altijd extra op. Ik heb er nu zo'n honderdvijftig. Ik let ook op andere details. Je ziet vaak dat Maria kindje Jezus draagt, maar ik heb er een zwak voor als Jozef dat doet. Dat vind ik heel apart. Het is echt een sport om zoiets te vinden. Het is wel verslavend."