Nieuws

Ondergespoten bussen rijden weer, mogelijk met schade aan apparatuur

Een witte wereld in de bus.
Een witte wereld in de bus. © Keolis
APELDOORN - De komende tijd moet duidelijk worden of twintig elektrische bussen van vervoerder RRReis in Apeldoorn mankementen vertonen na het vandalisme van afgelopen weekend. Onbekenden spoten in de stalling van de vervoerder de brandblussers leeg in de cabines.
"In de brandblussers zit een zoutoplossing en die kan apparatuur en kabels beschadigen", zegt een woordvoerster van RRReis, Keolis Nederland. De getroffen bussen zijn zondag schoongemaakt door een specialistisch bedrijf en chauffeurs die zich spontaan hadden aangemeld om mee te helpen met de schoonmaak.
De elektrische bussen van de Chinese wagenbouwer BYD konden maandagmorgen allemaal de weg op. De woordvoerster van Keolis Nederland: "We houden het goed in de gaten. Onderzoek moet uitwijzen of er toch schade is. Mocht dat het geval zijn, dan zouden we daar van balen natuurlijk."

'Iemand die wil, komt over het hek'

Het terrein van RRReis aan Kanaal Zuid in Apeldoorn is 's nachts afgesloten, zegt de woordvoerster. "Maar iemand die wil, kan over het hek klimmen." De Chinese bussen zijn aan de buitenkant te openen, zegt ze, en dat heeft een reden. "Verschillende chauffeurs besturen de bussen en ze wisselen elkaar af."
Het is niet voor het eerst dat een poederblusser van een bus werd leeggespoten. Zo’n drie weken geleden zijn in Apeldoorn bussen van de stekker gehaald. Ook werd toen in één bus een poederblusser leeggespoten.
Vorige week raakte een stadsbus van RRReis nog beschadigd door een andere bus van dezelfde vervoerder. Een luik bleek na een reparatie niet goed te zijn gesloten en het metalen paneel vernielde een zijruit. De chauffeur van die bus werd geraakt door glasscherven.