Achterhoek / Achterhoek

Pony springt voor lesauto: 'Ik schrok me kapot'

DOETINCHEM - Een rijles die de 20-jarige Pien Heinen nooit zal vergeten. Op de Keppelseweg in Doetinchem sprong zaterdag ineens een pony voor de lesauto. "Ik schrok me kapot", geeft de Steenderense maandag toe.
Rijinstructeur Gert Maalderink ging meteen vol op de rem. "Ik heb ook geremd, maar net te laat", vertelt Heinen. "Ik zag wel iets uit mijn ooghoek, maar vervolgens stonden we al stil."

Meteen weer verder gereden

"De rijinstructeur is uitgestapt. Hij kreeg het paard weer rustig", vervolgt ze. Ondanks de schrik is ze meteen weer verder gereden. "Het was vrij snel weer normaal. Eventjes geschrokken en de eerste twee seconden lette ik iets minder op. Maar daarna ga je weer verder en lach je er samen om."
De actie van de pony is gefilmd. Kijk naar de beelden:
'Ik schrok me kapot', paard springt voor lesauto
Een bijzondere ervaring dus in haar 29e rijles. "Ja, aankomende vrijdag heb ik rijexamen", kijkt Heinen vooruit. Hopelijk doemt dan geen pony voor de auto op.

'In 32 jaar nooit gebeurd'

Die kans is overigens miniem. "Ik ben 32 jaar rijinstructeur, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", stelt Gert Maalderink uit Steenderen.
"Ik zag een paard aan komen lopen en dacht: er zal wel iemand bij lopen. Maar dat was niet zo. Ik ben meteen volop in de remmen gegaan. Daar schrok hij van en hij rende in een andere richting. Ik heb ervaring met paarden en wist hem te pakken te krijgen. Hij was wel redelijk sterk", aldus Maalderink.
"Er kwam een meisje aanlopen, ik denk de eigenaresse. Ze was blij dat ik hem gepakt heb en dat er niets is gebeurd. Als een paard een been breekt, is het gebeurd", weet de rijinstructeur.

'Leermoment'

"De leerling was geschrokken, ook van het harde remmen. Ze heeft daarna gewoon doorgereden. Dat moet sowieso. Het is een leermoment. Je moet altijd opletten. Maar het is goed afgelopen."