Nieuws

Conflict over smalle weg in Kapel-Avezaath, bewoners staan tegenover elkaar

De Eng in Kapel-Avezaath
De Eng in Kapel-Avezaath © Omroep Gelderland
KAPEL AVEZAATH - Een groepje bewoners van De Eng in Kapel-Avezaath blijft zich verzetten tegen de verbreding van hun straat. De Eng ligt in het buitengebied van de gemeente Tiel en is zo smal dat auto's elkaar lastig kunnen passeren. Volgens sommige bewoners rijdt er vrachtverkeer dat daar voor een deel niet thuishoort.
De vrachtwagens rijden van en naar een bedrijf dat diervoeder verhandelt. De gemeente Tiel wil het bedrijf legaliseren en heeft het bestemmingsplan daarvoor juist aangepast. Die wijziging wordt door sommige aanwonenden nog aangevochten bij de Raad van State. Ook aanpassing aan de weg waar de gemeente al aan was begonnen, roept weerstand op.
Wilma Verhoeks heeft nog steeds haar ouderlijk huis aan De Eng. Ze vertelt dat bewoners regelmatig auto's in de tuinen kregen als er op de weg gepasseerd moest worden. Om dat tegen te gaan hebben bewoners paaltjes geplaatst langs hun tuinen of grote autobanden neergelegd.
Verhoeks wil dat het in haar ogen omstreden bedrijf verhuist naar een bedrijventerrein en dat de weg onveranderd smal blijft. Verhoeks is ook boos dat de gemeente al aan de weg was begonnen, nog voor de zitting bij de Raad van State van woensdag. "Net voor de zitting krijgen we een of ander vodderig briefje in de bus, dat er wegwerkzaamheden plaatsvinden. In korte tijd wordt de weg 60 centimeter verbreed met betonplaten en dergelijke."

'Verhuizen geen optie'

Volgens Lot Augustinus van het geplaagde bedrijf is verhuizen naar een industrieterrein geen optie. Het bedrijf heeft ook runderen en die horen niet thuis op een industrieterrein. Ze vertelt ook dat veel bewoners hun steunen, omdat het vrachtverkeer voorzichtig rijdt.
De gemeente Tiel laat in een schriftelijke reactie weten dat ze hebben in het verleden veelvuldig contact gehad met beide partijen. "Bewoners zijn helaas tegenover elkaar komen te staan", aldus de gemeente.