Nieuws

Acties op Maasveren hinderen gemotoriseerd verkeer

Blijven de veerponten over de Maas varen?
Blijven de veerponten over de Maas varen? Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
APPELTERN - Personeel van de vijf veerponten tussen Noord-Brabant en Gelderland van de Stichting De Maasveren voeren dit weekend actie. Daardoor kan gemotoriseerd verkeer geen gebruik maken van de veerdiensten. Alleen fietsers en voetgangers kunnen mee. Aanleiding voor de actie is een cao-conflict met de werknemers en vakbond FNV Havens.
De huidige cao voor het personeel loopt eind van dit jaar af. Het bestuur van de stichting heeft deze stopgezet. Huidige medewerkers behouden volgens het bestuur hun bestaande rechten. Vanaf januari wordt voor nieuwe werknemers het Arbeidsreglement van de sector Binnenvaart gevolgd. Daarin liggen de lonen lager dan de huidige.
Wij vinden dat gelijk werk gelijk beloond moet worden
“Wij willen dat de werknemers dezelfde cao houden met een loonstijging van drie procent per jaar, voor de komende twee jaar”, zegt een woordvoerder van FNV Havens. Dat nieuwe werknemers minder gaan verdienen is voor de vakbond niet wenselijk. “Wij vinden dat gelijk werk gelijk beloond moet worden.”

Verslechtering financiële positie

Voorzitter Jan van Loon van de stichting zegt dat door deze acties de financiële positie van De Maasveren steeds slechter wordt. "Als bij alle vijf veerponten geen gemotoriseerd verkeer mee mag, dan lopen we gemiddeld 5000 euro per dag mis. Hoe lang gaan de acties duren? Dat kan consequenties hebben voor de toekomst." Naast de acties is de veerpont tussen Lith naar Alphen de hele week al uit de vaart. "Corona heerst ook bij ons. Een aantal veermannen zit ziek thuis en we kunnen daardoor het rooster niet meer rondmaken", zegt Van Loon.

Onbespreekbaar

Het bestuur van De Maasveren en een delegatie van FNV hebben twee weken geleden met elkaar om de tafel gezeten. Het bestuur heeft een aanbod gedaan om toch de huidige cao voor twee jaar te verlengen. Voorwaarde is dat de onregelmatigheidstoeslag vanaf het nieuwe jaar alleen geldt voor medewerkers die ook daadwerkelijk onregelmatig werken. Daarnaast is een eis van het bestuur om gedurende de looptijd van de cao samen met medewerkers en vakbond aansluiting te zoeken bij een andere, landelijke cao. Dit is voor FNV onbespreekbaar.

Nul schulden

De vakbond heeft inmiddels wel een deel van de kasboeken mogen inzien. Het gaat om de financiële cijfers van de afgelopen drie jaar. “Dat was voor een groot deel de coronaperiode en toen heeft de stichting onder meer noodsteun gehad. Ook zijn de tarieven verhoogd. Ze hebben nul schulden, dus hoe slecht gaat het?”, vraagt de vakbondwoordvoerder zich af. “Als er echt problemen zijn, dan pak je alles aan.”
FNV Havens meldt dat nog meer acties volgen.