Nieuws

Zorginstelling luidt noodklok en vraagt familie van cliënten om handen uit mouwen te steken

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © ANP
BEMMEL - Corona heeft zo hard toegeslagen bij zorginstelling Zinzia, dat familieleden en vrienden van cliënten wordt gevraagd bij te springen. Ze mogen vanaf maandag komen helpen met taken als bedden opmaken, maaltijden serveren, kasten inruimen of het maken van een praatje.
"Voor de helderheid: het gaat nadrukkelijk niet om zorgtaken", vertelt woordvoerder Thea Wassink van Zinzia. "We hebben met dermate veel besmettingen te maken, dat onze medewerkers niet meer overal aan toekomen. Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt, een totaal ongebruikelijke situatie. Alle hulp is keihard nodig."
Zinzia heeft vier verschillende locaties in Gelderland: een in Bemmel, een in Renkum en twee in Wageningen. Corona heeft vooral hard toegeslagen in verpleeghuis De Lingehof in Bemmel, waar bijna de helft van alle bewoners op de zogeheten 'pg-afdeling' (mensen met dementie, red.) besmet is geraakt. Maar ook op andere afdelingen op andere locaties speelt corona op.
"Daar zitten ook medewerkers bij. Die zitten in quarantaine en kunnen dus niet komen werken." Daarom is dus het onalledaagse verzoek gedaan aan familieleden en vrienden van cliënten om bij te springen. "We hebben nog geen beeld of daar ook gehoor aan wordt gegeven."
Volgens Wassink worden vrijwilligers ingezet op plekken waar dat het hardst nodig is. "Dat bekijken we per dag. Het is dus niet zo dat mensen altijd worden ingezet op de locatie waar hun naasten verblijven."
En er wordt dus gevraagd om te komen werken op afdelingen waar corona heerst. "De vrijwilligers krijgen een speciaal pak aan, wat ze tegen het virus moet beschermen. We hopen dat dat mensen niet afschrikt, want dat is niet nodig."
Familieleden en vrienden van cliënten zijn dit weekend per brief op de hoogte gesteld van de nijpende situatie.