Noord-Veluwe

Met deze tips blijft je kerstboom extra mooi van kleur

Kerstbomenkweker Egbert Veldhuis.
Kerstbomenkweker Egbert Veldhuis. © Omroep Gelderland
VAASSEN - Na twee droge zomers zijn de kerstbomen dit jaar extra mooi van kleur. Volgens de Gelderse kerstbomenkweker Egbert Veldhuis is er genoeg regen geweest om de bomen goed te laten groeien. Maar hoe houd je je boom mooi groen? Hier geeft hij zijn tips.
Kerstbomenkweker en -verkoper Veldhuis heeft zijn bomenvoorraad in Vaassen al voor de helft leeg verkocht. Dat Sinterklaas nog in het land is, weerhoudt veel kerstliefhebbers er niet van alvast hun boom neer te zetten. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zo extreem vroeg. Vroeger kwam de verkoop pas een week na Sinterklaas op gang."
Maar met kerst wil je niet tegen een kale boom aankijken. Hoe voorkom je dat hij zijn naalden verliest? Veldhuis geeft enkele tips:
"Geef je boom water", is zijn eerste advies. Dat geldt niet alleen voor bomen met een kluit. Voor afgezaagde kerstbomen zijn standaarden te koop waar water in kan. "Wij zagen één á twee centimeter van de stam af. Dan is de boom weer vers en kan hij via de stam weer goed vocht opnemen."

Lauw water en suiker

Let ook goed op de temperatuur van het water. Volgens Veldhuis kun je je kerstboom het beste lauw water geven. En wil je echt tot het uiterste gaan om je boom groen te houden? "Doe dan af en toe een schepje suiker door het water. Daarmee verbeter je de houdbaarheid van je boom.".
Hoe houd je je boom groen? Bekijk hier de video:
Met deze tips blijft je kerstboom extra mooi van kleur