Nieuws

Australische loopvogel in Achterhoek is gevangen

De vogel is opgevangen op een boerderij in de buurt.
De vogel is opgevangen op een boerderij in de buurt. © Michiel Fukking
AALTEN - De loslopende emoe die vrijdag werd gespot bij Winterswijk is gevangen. Het dier werd zaterdagochtend gesignaleerd bij park Het Karpermeer in Aalten. Specialisten wisten de emoe uiteindelijk te vangen.
Victor Duurland houdt zelf emoes en andere loopvogels in Heelweg. Hij werd vrijdagavond gebeld door wijkagent Willem Saris. "Ze dachten dat de ontsnapte emoe van mij was. Ik heb toen alles nageteld maar miste er geen." Hij heeft zo’n twintig van deze vogels.
Duurland werd gevraagd te helpen bij de vangst van het ontsnapte dier. "Ik werd gebeld dat hij bij mensen op het erf van hun chalet liep. Ze durfden niet meer naar buiten", vertelt hij.
Duurland ging met Damian Reuvers, die bij hem op de boerderij werkt, naar Aalten om het dier te vangen. "Het viel reuze mee. Ik had verwacht dat het een heel spektakel zou worden."

Gevaarlijke vogels

Het vangen van zo’n dier doe je volgens Duurland niet zomaar. "Je moet wel weten wat je doet. Het zijn gevaarlijke beesten." Je moet er niet achteraan gaan rennen, hem pakken en er dan bovenop gaan zitten. "Dan raken ze in paniek en gaan ze trappen met hun scherpe nagels. Ze kunnen dan zelfs bezwijken aan stress."
Samen met een agent lukte het Duurland en Reuvers vrij eenvoudig de emoe in een veewagen drijven.
Bekijk de video over de loslopende emoe:
Loslopende emoe in Achterhoek is gevangen
De emoe maakt het ondertussen goed op de boerderij. "Het is een jonge vogel en het is een heel avontuur geweest. Hij heeft zeker tien kilometer gelopen. Hij is nu rustig en maakt het naar omstandigheden goed."
Victor Duurland (op de voorgrond) en  voert zijn dieren.
Victor Duurland (op de voorgrond) en voert zijn dieren. © Michiel Fukking
De komende dagen gaat het erom dat de vogel zich thuis gaat voelen op de boerderij en wordt opgenomen in de groep. "Hij moet dit als zijn voorlopige thuis gaan zien." Victor heeft geen idee van wie de emoe is. Hij denkt dat het dier ergens in Duitsland is ontsnapt, omdat hij daar voor het eerst is gesignaleerd.