Nieuws

'De lockdown vreet zich naar binnen', steeds meer mensen voelen zich somber

Jolande van Baardewijk, dominee van de Protestantse Gemeente Duiven.
Jolande van Baardewijk, dominee van de Protestantse Gemeente Duiven. © Omroep Gelderland
DUIVEN - De aanhoudende coronacrisis en de daarbij horende maatregelen hebben ook steeds meer invloed op de geestelijke gesteldheid. Steeds meer mensen hebben last van somberheid of voelen zich eenzaam. “De lockdown vreet zich bij mensen naar binnen”, zegt dominee Jolande van Baardewijk.
In De Week van Gelderland vertelt de Duivense dominee dat ze merkt dat leden van haar kerkgemeente last hebben van neerslachtigheid. “We zitten in feite in een crisis. Er wordt wel eens gezegd: ‘het lijkt wel een oorlogssituatie.’ Maar we hebben geen vijand, behalve dat stomme virus. Dus gaan we op elkaar inhakken en krijg je ook nog eens polarisatie. Dat is ziekmakend voor onze samenleving.”
Van Baardewijk vertelde haar verhaal in gesprek met Mireille Nefkens, psycholoog, en Roland Ekkelenkamp, directeur van een huisartsenkoepel. Ook zij merken meer somberheid en psychische klachten nu de coronacrisis maar voortduurt:
'De lockdown vreet zich naar binnen', steeds meer mensen voelen zich somber
Als dominee probeert ze nauw in contact te blijven met de mensen die het lastig hebben. “De mensen die kampen met hun mentale gezondheid spreek ik via de telefoon, want we bewaren de afstand in tijden van lockdown”, zegt Van Baardewijk.

'Hoe lang duurt dit nog?'

De eenzaamheid vreet door, merkt ze in die gesprekken. “Mensen hebben het gevoel van: ‘hoe lang duurt dit nog?’ Ze vinden het lastig dat ze hun kinderen of kleinkinderen niet kunnen zien. De jongeren kunnen beeldbellen, de oudere generatie niet.”
De kerk probeert die eenzaamheid op de vangen, onder meer met een belnetwerk. Van Baardewijk: “We hebben 120 mensen van tachtig jaar en ouder. Wekelijks worden zij gebeld, voor een praatje en om te horen hoe het gaat.”

Even naar de apotheek of voedselbank

Ook ziet ze dat de gemeente onderling praktische hulp biedt. “Bijvoorbeeld dat mensen medicijnen brengen naar iemand die normaal zelf naar de apotheek gaat, maar nu even niet meer durft. Of voor iemand een pakket ophalen die zelf niet naar de voedselbank kan.” Vorig jaar gaven leden elkaar onderling adventscadeautjes. "Dat waren vier kaarsen, heel simpel. Het kan iets kleins zijn, waardoor je laat merken: ‘ik denk aan je, ik ben met je verbonden.’ En dat kan prima zonder dat je in elkaar gevarenzone komt."
Dominee Van Baardewijk probeert positief te blijven kijken. “Zoek de gezonde kant van het leven en uit je, praat over je gevoelens. Er kan nog meer dan je denkt. Er is ook nog veel moois en positiefs, juist in een crisissituatie kun je dat op laten komen en tot uiting brengen.”