Nieuws

Ontsnapte emoe struint door de Achterhoek: 'Nooit gedacht dit te zien'

De emoe steekt de weg over.
De emoe steekt de weg over. © Karin Reuselink
AALTEN - Karin Reuselink en haar zoon wisten niet wat ze zagen. Toen ze vrijdagmiddag in de auto reden in het buitengebied van Winterswijk bij Woold liep er ineens een voor hen onbekend dier over in de wei. “Wat loopt daar nou?!”, zei Karins zoon verbaasd. Het bleek een emoe, die daarna de weg overstak.
Terug van een gezellig tripje naar Bocholt kwamen moeder en zoon uit Winterswijk oog in oog met het dier. “Toen we ‘m in de smiezen kregen liep hij al aan de rand van de wei.” Blijkbaar zag de emoe hen ook, want het dier liep naar de auto toe.
Karins zoon pakte snel zijn telefoon en legde het dier vast. Tekst gaat verder na de video.
Een ontsnapte emoe struint rond in de Achterhoek.
“Hij liep zelfs een stukje met ons mee. Toen zijn we maar even gestopt om te kijken wat ‘ie zou doen.” Dat bleek een verstandige zet. “Hij stak toen zomaar de weg over. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zien.” Karin en haar zoon zijn daarna verder gereden en hebben het dier niet meer gezien.

'Geen hoog knuffelgehalte'

Inmiddels heeft het dier een flink eind afgelegd, weet wijkagent Willem Saris te vertellen. “Hij is om 17.30 uur nog gezien bij buurschap de Haart aan de Buningdijk. Hij is een behoorlijk eindje aan de wandel gegaan”, vertelt hij. “Mensen hebben geprobeerd de emoe te vangen, maar dat is niet gelukt.”
En dat is maar goed ook, zegt Saris. “Emoes hebben geen hoog knuffelgehalte, het zijn venijnige beesten. Ze kunnen hard pikken en trappen met hun puntige nagels.” Dat weet Saris omdat hij kennis heeft ingewonnen bij een emoe-houder uit Aalten. Die mist overigens geen emoe, dus het beest is niet van hem. Waar het dier wél vandaan komt is één groot mysterie.

Een soort spook-emoe

“We hebben geen melding binnengekregen van een ontsnapte emoe,” zegt wijkagent Saris, “en ook de buren weten van niks. Dat heb ik nagevraagd bij de Duitse politie. Het is eigenlijk een soort spook-emoe.”
Dat het dier uitgevangenschap is ontsnapt, is voor Saris wel duidelijk: “Ze leven hier natuurlijk niet in het wild. Maar je ziet ook aan het gedrag van het dier, dat ‘ie toenadering zoekt tot de auto, dat het mensen gewend is.”

Verstopt in een bosje

Nu zit de emoe vermoedelijk verscholen in een bosje bij de Haart en wacht ‘ie waarschijnlijk tot het weer licht wordt. Saris vermoedt dat het dier dan zijn weg weer vervolgd. “Dan gaan we kijken of ‘ie nog gezien wordt en of we ‘m kunnen vangen. Er kunnen verkeersgevaarlijke situaties ontstaan als de emoe weer zomaar de weg oversteekt.”
Zie je zelf de emoe lopen? "Benader ‘m niet zelf maar bel de politie. En laat het daarbij. Het zijn geen leuke beesten," laat de wijkagent nog weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!