Pianostemmer die dominee bijna doodsloeg eindelijk zelf naar verpleeghuis

De pianostemmer sloeg de dominee in deze kerk in Rhenoy bijna dood.
De pianostemmer sloeg de dominee in deze kerk in Rhenoy bijna dood. © Persbureau Heitink
RHENOY - Opluchting vandaag in de rechtbank in Arnhem. Er is eindelijk een plek gevonden voor de pianostemmer uit Tricht die een paar jaar geleden de dominee van Rhenoy bijna doodsloeg. De man was door de rechter gedwongen opgenomen in een tbs-kliniek, maar is er lichamelijk en psychisch zo slecht aan toe dat ze hem daar niet de zorg kunnen bieden die hij nodig heeft.
Het was niets minder dan een noodkreet van de rechter een paar maanden geleden. "Mensen zoals deze meneer vallen tussen wal en schip. Er is voor hen geen goede plek." Na de noodkreet waren er toch een paar instellingen die hulp wilden bieden. Inmiddels is de pianostemmer verhuisd naar een verpleeghuis dat niet genoemd wil worden.

Vreselijk drama

Daarmee kan de rechter over twee weken de gedwongen behandeling van de man in een tbs-kliniek beëindigen en is daarmee een einde gekomen aan een strafzaak die begon met een vreselijk drama.
Vier jaar geleden sloeg de 53-jarige pianostemmer Wijnand B. uit Tricht in de kerk in Rhenoy dominee Ebi Wassenaar met waarschijnlijk een hamer de schedel in. De dominee overleefde het ternauwernood, maar raakte wel voor het leven gehandicapt. Waarom B. haar aanviel is nooit duidelijk geworden.
Wijnand B.
Wijnand B. © Tekenaar: Aloys Oosterwijk
B. heeft een autistische stoornis en, naar nu blijkt, ook andere neurologische problemen en kwam de dood van zijn moeder moeilijk te boven. Waarom hij het op de dominee had gemunt, kon hij niet vertellen, omdat hij na zijn aanval op de dominee zelf een hartaanval kreeg, lang in coma lag en daardoor ernstige hersenschade opliep.
Hij kan zich het voorval niet herinneren en gelooft ook niet dat hij tot zulk geweld in staat is. Hij heeft 24 uur per dag verzorging nodig. Dat kan de tbs-kliniek, waar B. na zijn veroordeling naartoe ging, eigenlijk niet bieden.
Ik stond met de rechter aan zijn bed toen hij ontwaakte uit zijn coma
Volgens zijn advocaat Jan Peter van Schaik zijn er, mede door de aandacht in de media, toch een paar instellingen geweest die zich aanboden. In één daarvan is B. nu opgenomen. Tijdens de zitting vandaag in de rechtbank was B. via een videoverbinding te zien met zijn verzorger. Niemand kan echt goed met hem communiceren, maar Van Schaik heeft na al die jaren toch een band met hem opgebouwd. "Ik kom je over twee weken opzoeken, Wijnand", roept hij tegen het scherm.
Het is een zaak die hem altijd zal bijblijven. "Ik stond met de rechter aan zijn bed toen hij ontwaakte uit zijn coma. Een man die nooit iemand kwaad deed en toen hoorde dat hij één van de meest zware delicten had gepleegd. Waarbij hij de dominee voor haar leven heeft beschadigd."
Kijk hier naar het gesprek met de advocaat:
Advocaat Jan Peter van Schaik over de 'bizarre' zaak tegen de pianostemmer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!