Nieuws

Arie Ribbens maakte Hoevelaken wereldberoemd, maar is er zelf waarschijnlijk nooit geweest

Arie Ribbens.
Arie Ribbens. © ANP
HOEVELAKEN - Arie Ribbens is vandaag op 84-jarige leeftijd overleden. Met de zin 'Bij Hoevelaken linksaf' maakte hij de Gelderse plaats wereldberoemd. Maar het lijkt erop alsof Arie Ribbens nooit in Hoevelaken geweest is. Althans, niemand kan zich dat herinneren.
De Brabantse zanger is de man achter de carnavalskraker Polonaise Hollandaise uit 1982. Heel carnavalminnend Nederland zingt nog steeds het lied mee en helemaal de kreet 'Bij Hoevelaken linksaf'.

Files: ook een soort polonaise

Volgens de penningmeester van voetbalclub SC Hoevelaken is de plaats bekend geworden vanwege de files en door Arie Ribbens. "En files zijn toch ook een soort van polonaise." Maar hij kan zich uit het rijke verleden van de voetbalclub geen feest herinneren, waarbij de zanger opgetreden zou hebben.
Datzelfde geldt voor het dorpshuis en zalencentrum de Stuw. Ook daar kunnen betrokkenen zich geen evenement voor de geest halen, waarbij de zanger opgetreden zou hebben. En uit de archieven van carnavalsvereniging de Leutbroeken blijkt ook niets van een feestavond met de vrolijke noot uit Eindhoven.

Onderweg naar Oeteldonk

De tekst van de carnavalskraker 'De polonaise Hollandaise' luidt:
"Want het is weer tijd voor de Polonaise, Hollandaise"
"Van hier tot Oeteldonk"
"Bij Hoevelaken, Linksaf!"
Maar waarom dan de kreet 'Bij Hoevelaken linksaf'? Dat lijkt te maken te hebben met een tip van Arie voor carnavalsvierders uit het noorden van het land. Als je bij Hoevelaken vanuit het noorden linksaf aanhoudt, dan kom je vanzelf in Oeteldonk.
En Oeteldonk is de carnavalsnaam voor 's-Hertogenbosch. En daar wil je zijn tijdens carnaval. Niet in Hoevelaken.
Ben jij Arie Ribbens toch ooit in Hoevelaken tegengekomen? Dan willen wij dat natuurlijk graag weten via omroep@gld.nl of WhatsApp: 06-22054352.