Nieuws

Voorwaardelijke celstraf en boete na protest bij Wageningen Universiteit

De demonstranten hebben zich vastgeketend.
De demonstranten hebben zich vastgeketend. © Persbureau Heitink
WAGENINGEN - Vier demonstranten die zich in mei hadden vastgeketend op het terrein van de Wageningen Universiteit, hebben twee weken voorwaardelijke celstraf en een boete van 225 euro gekregen. De politierechter ging maandag mee met de eis van het Openbaar Ministerie.
De actievoerders van Extinction Rebellion stonden terecht voor het bezetten van een bouwplaats op het universiteitsterrein. De groep had zich vastgemaakt boven in een bouwkraan en aan het bouwhek van multinational Upfield, die daar aan het bouwen is. Ook waren demonstranten op het dak van de bouwkeet geklommen.
De actievoerders werden verdacht van huisvredebreuk op het terrein. Ze waren door de bouwhekken naar binnen gekomen en hadden zich vastgemaakt met 'lock-on pipes', die voor de politie moeilijk los te maken zijn, lieten ze weten.

Advocaat vraagt om vrijspraak

Hun advocaat vroeg om vrijspraak. "Je mag demonstreren. Dat recht is aan alle kanten beschermd. Het betreft hier een vreedzame demonstratie. Er zijn geen vernielingen aangericht", klonk het.
De arrestatie en detentie waren al extreme maatregelen tegen zijn cliënten, aldus de raadsman. Maar volgens de politierechter hadden ze nooit op het terrein mogen komen, ook niet op grond van vrijheid van meningsuiting of het recht om te demonstreren.

Beïnvloeding van het onderwijs

De actievoerders zijn erop tegen dat de universiteit multinationals een prominente plek geeft, zoals Unilever en FrieslandCampina. Ze maken zich zorgen om de beïnvloeding van onderwijs en onderzoek, en vrezen dat universiteiten zichzelf en hun onderzoek gevoelig maken voor economische groei als drijfveer.
Naar eigen zeggen is Extinction Rebellion een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. "Door multinationals op campussen gaan universiteiten zich te veel focussen op economische groei", zegt woordvoerder Kamiel Verhelst. Volgens hem zorgen de multinationals voor wereldproblemen als grootschalige vervuiling, uitbuiting en winstmaximalisering.