Nieuws

Meer boetes en waarschuwingen: deze grote slachthuizen gingen in de fout

Een slachthuis (ter illustratie).
Een slachthuis (ter illustratie). © Pixabay
APELDOORN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan grote slachthuizen dan in het jaar daarvoor. Het ging mis op gebied van dierenwelzijn en hygiëne. Ook grote Gelderse slachthuizen werden op de vingers getikt.
Zo kregen VION Apeldoorn, Ekro en Ameco een schriftelijke waarschuwing voor het welzijn van dieren vóór het slachten. Dat betekent dat het mis gegaan kan zijn bij de aanvoer of het onderbrengen van de dieren. Dieren mogen geen pijn, spanning of ander lijden voelen voorafgaand aan de slacht.
Ook slachthuis Compaxo kreeg zo'n waarschuwing. Daarnaast kreeg het slachthuis in Zevenaar twee boetes en een waarschuwing voor het welzijn tijdens het slachten. Zo'n boete kan gegeven worden als varkens bijvoorbeeld niet goed worden verdoofd. Niet alleen voorafgaand aan de slacht, maar ook tijdens het slachten mogen dieren niet onnodig lijden. Ook Vion Groenlo kreeg zo'n boete.

Hygiënisch werken

De meeste boetes en schriftelijke waarschuwingen werden uitgedeeld voor hygiënisch werken. 21 boetes en 19 waarschuwingen op gebied van hygiënisch werken waren er in 2020 voor Esa in Apeldoorn, waar kalveren worden geslacht. Als reactie op de cijfers schrijft Esa dat er begin dat jaar problemen waren met de aanlevering van vuile kalveren door kalverhouders. Inmiddels gaat dat beter, schrijft het slachthuis.
Gosschalk, die dit jaar tijdelijk gesloten werd nadat filmpjes uitkwamen over dierenmishandeling, kreeg in 2020 twee boetes voor welzijn vóór het slachten, en drie boetes voor welzijn tijdens het slachten. Ook kregen ze vijf boetes en zes waarschuwingen voor hygiënisch werken.

Veel gaat wél goed

In totaal kregen grote slachthuizen vorig jaar 417 boetes en 577 schriftelijke waarschuwingen, blijkt uit inspectiecijfers die de NVWA vrijdag publiceerde. In 2019 waren dat nog 361 boetes en 535 waarschuwingen. Dat er vorig jaar meer boetes zijn uitgedeeld, is volgens een woordvoerder van de NVWA te verklaren door een aangepaste werkwijze die tot een betere rapportage leidt.
De toezichthouder wijst erop dat er ook veel goed gaat. "1890 overtredingen op ruim 132.000 inspecties," relativeert NVWA-directeur Lisette de Ruigh. "We rekenen erop dat de sector zich maximaal inspant om het dierenwelzijn, de gezondheid van dieren én de voedselveiligheid op een goede manier te waarborgen. We zien dat dit in de dagelijkse praktijk ook veel gebeurt, zoals ook in de cijfers terug te zien is."
Vorig jaar telde Nederland twintig roodvlees slachthuizen. Hier wordt negentig procent van de varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden geslacht. Daarom staan ze onder permanent toezicht. Acht van deze grote roodvlees slachthuizen staan in Gelderland. Gelderland is daarmee de provincie met de meeste grote roodvlees slachthuizen.

Zie ook: