Nieuws

Online oplichting komt steeds vaker voor, politie geeft tips

Wijkagent Sahin Saygin waarschuwt in Apeldoorn voor cybercriminaliteit.
Wijkagent Sahin Saygin waarschuwt in Apeldoorn voor cybercriminaliteit. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De politie hoort het steeds vaker: oplichting via appjes, marktplaats of door het hacken van bijvoorbeeld naaktfoto's. Oftewel: cybercriminaliteit. Daarom hield de politie Apeldoorn deze hele week een speciale cyberweek om meer aandacht te vragen voor deze vorm van oplichting.
Vrijdag stond er de hele dag een grote vrachtwagen van de politie bij Omnisport. Daar gaven verschillende agenten voorlichting over hoe om te gaan met cyberveiligheid. Als voorbeeld noemt digitaal wijkagent Sahin Saygin de zogenoemde 'vriend in noodfraude'. Daarmee krijg je een appje van bijvoorbeeld je vader of moeder met of je een paar tientjes kan overmaken. "Niet doen en goed blijven opletten", aldus Saygin.

Cyberweek

De politie in Apeldoorn is de hele week al druk in de weer met aandacht vragen voor deze vorm van criminaliteit. Zo zijn vaak (kwetsbare) jongeren en ouderen vaak het doelwit van deze vorm van oplichting. Daarom is de politie ook in verzorgingshuizen, wijkpunten en bij jongerenwerkers geweest. Ook online besteedt de politie er veel aandacht aan.
Ook de hulp van Sinterklaas is ingezet:

Aangiftecijfers nemen toe

De aangiftecijfers liegen er ook niet om. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit op basis van politiegegevens. In 2017 waren er zo'n ruim 2300 aangiftes gedaan, in 2019 is dat aantal meer dan verdubbeld.
Saygin vult aan: "In Apeldoorn alleen al hebben we dit jaar tot nu toe al zo'n 1100 aangiftes gehad." De politie noemt dat computervredebreuk. Maar een deel van de zaken wordt opgehelderd.

Tips van de politie

De politie heeft op haar website verschillende tips over hoe jij er voor kan zorgen dat je geen slachtoffer word van cybercriminaliteit:
  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin.
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst.
  • Klik niet zomaar op een link
  • Geef nooit uw inloggegevens af
  • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).

Zie ook: