Nieuws

Is de aangifte van 22.000 mensen tegen Willem Engel kansrijk? Dit zegt de advocaat

Willem Engel.
Willem Engel. © ANP
NIJMEGEN - Bijna 22.000 mensen doen aangifte tegen Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid. Dansleraar Engel uit zware kritiek op het coronabeleid van het kabinet en sleepte de Staat eerder voor de rechter. Norbert Dikkeboom uit Harderwijk is de uitingen van Engel zat en wil dat hij vervolgd wordt. Hoe kansrijk is de aangifte?
Volgens Dikkeboom maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk. Hoe kansrijk is dit? We vroegen het aan advocaat gezondheidsrecht Luuk Arends van advocatenkantoor Dirkzwager in Nijmegen.

Is deze aangifte behandelbaar voor een rechtbank?

"Dat lijkt mij op het eerste gezicht lastig. Om iemand strafrechtelijk veroordeeld te krijgen is allereerst noodzakelijk dat er een delict is gepleegd dat bewezen kan worden verklaard. Van een dergelijke gedraging lijkt in dit geval niet zonder meer sprake. Mij is bekend dat Engel eerder dit jaar wel strafrechtelijk vervolgd werd voor zijn aandeel tijdens een demonstratie tegen de coronaspoedwet. Maar het ventileren van meningen, ook al worden die verwerpelijk gevonden, leveren nog niet zomaar een strafrechtelijk delict op. Op zichzelf mag iemand zijn mening geven over vaccins en dergelijke, ook als die mening evident onjuist zou zijn. Dat is nog niet zonder meer oplichting. Dan leidt de dader iemand anders doelbewust om de tuin. Dat is hier niet het geval."
Ik weet niet op basis van welke uitspraken Dikkeboom zijn aangifte precies baseert

Zijn er voorbeelden van andere zaken die via petities de rechtszaal haalden?

"Een zaak haalt nooit via een petitie de rechtszaal. De officier van justitie bepaalt of een zaak voor de (straf)rechter wordt gebracht. Een direct belanghebbende kan wel een zogeheten artikel 12-klacht indienen als de officier van justitie besluit om in een bepaalde zaak geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. De rechter kan dan soms besluiten dat een zaak alsnog strafrechtelijk vervolgd moet worden. Dat is bijvoorbeeld in de strafzaak tegen Wilders gebeurd."
Kijk hier de reportage over de aangifte tegen Engel terug:
Harderwijker start collectieve aangifte tegen Willem Engel

Vervolging, waar hangt dat vanaf?

"Van het oordeel van de officier van justitie. Ik acht die kans in dit geval niet zo heel groot, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik niet weet op basis van welke concrete uitspraken Dikkeboom zijn aangifte precies baseert. Als Engel daadwerkelijk zou aanzetten tot rellen of geweld, zou dit wellicht wél succesvol strafrechtelijk vervolgd kunnen worden."

Zo'n 22.000 aangiftes, maakt het aantal ondertekenaars uit om de zaak voor de rechter te brengen?

"Nee, dat maakt niet uit. De officier van justitie maakt zijn afwegingen op basis van het strafrechtelijk onderzoek. Dat is niet afhankelijk van het aantal aangiftes."

Is dit trial by media en zo ja, wat kan dat betekenen in een rechtszaal?

"Dit is in ieder geval een uiting van het podium dat internet biedt. Er is direct aandacht in alle media. In de rechtszaal heeft dit niet onmiddellijk gevolgen. Er zal hierdoor niet snel strenger of juist minder streng gestraft worden, verwacht ik. Als het al tot een zaak zou komen."

Verwacht u meer rechtszaken mocht de actie van Dikkeboom leiden tot een rechtszaak en wat betekent dat?

"Ik sluit het niet uit. Dit is een trend die al langer gaande is. Denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde aangifte tegen Wilders. Dat is nu eenmaal het gevolg van social media, waardoor mensen sneller het gevoel hebben dat ze hun stem moeten laten horen of tot actie moeten overgaan."
Luister naar een gesprek met advocaat Luuk Arends:
Arends op Radio Gelderland over de zaak tegen Willem Engel