Nieuws

Speuren op de Veluwe naar 'roestende' bosuil

Bosuil
Bosuil © Pixabay
ERMELO - Het is de meest voorkomende uilensoort in Gelderland, en toch zien we de bosuil bijna nooit. Overdag is de uil aan het 'roesten' op zijn vaste roestplek. Hij is dan aan het dutten in een boom. Als de duisternis invalt, volgt de jacht op muizen en andere prooien. De komende maanden staan voor de bosuilen in het teken van de voortplanting. Associaties met griezelfilms liggen dan op de loer.
Na de oehoe is de bosuil de grootste uil van ons land, vertelt boswachter Monique Zondag tegen natuurverslaggever Laurens Tijink. Ze hebben afgesproken in een pikdonker bos in Drie, bij Ermelo. "Hier in het Speulderbos leven veel bosuilen", weet de boswachter van Staatsbosbeheer. Dat komt doordat er veel oude beuken staan. Bosuilen gebruiken de grote holtes in deze bomen als roestplek. Ook legt de vogel daarin de eieren. Dit gebeurt al over een paar maanden.

Mysterieus

Voor het zover is, moet er eerst een territorium worden veroverd en gaan de nog vrijgezelle bosuilen op zoek naar een partner. De mysterieuze roep van de uilen is op grote afstand te horen. Je hoort hem ook voorbij komen in griezelfilms. Het maakt de onheilspellende scenes in zo'n film nog net even spannender. Het is deze roep waarnaar Monique en Laurens op zoek zijn.

Ieeek of oehoeoe

De roep van het mannetje en het vrouwtje zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De man maakt het typische uilengeluid, het oehoeoe wat kinderen laten horen als ze een uil imiteren. De vrouwtjes slaken meer een hoge kreet. De verschillen zijn goed te horen in deze radioreportage.

Geruisloos vliegen

Onder een heldere sterrenhemel tekenen de donkere silhouetten van de inmiddels kaal geworden beuken zich af. Het Speulderbos staat bekend om zijn dansende bomen, maar op deze windstille avond wordt er weinig gedanst. De bosuilen zijn niet ver weg, weet Zondag, maar de vogels laten zich niet zijn. De uilen kunnen ons daarentegen prima zien in het donker. Ook als bosuilen vliegen, maken ze geen geluid. Zelfs als er eentje vlak overvliegt, zal je dat niet horen. De boswachter legt uit hoe dat kan.
Bosuilen staan niet bekend als wereldreizigers. Zelfs jonge vogels zoeken hun eigen territorium vaak binnen 10 kilometer van hun geboortenest. Of het de bosuilen goed gaat, hangt in grote mate af van het voedselaanbod. In een voorjaar waarin de vogels weinig muizen en insecten kunnen verschalken, wordt de broedperiode overgeslagen. In hooguit een kwart van de nesten waarin jongen uit het ei kruipen, worden de uilskuikens ook daadwerkelijk volwassen. Volgens Sovon Vogelonderzoek in Nijmegen is het aantal bosuilen in ons land sinds 1990 min of meer stabiel.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.