Nieuws

IJsclubs staan te trappelen: 'Strenge winter zou een cadeautje zijn!’

Henk Zomerdijk van IJsclub De Hoeken in februari, toen de ijsbaan open kon.
Henk Zomerdijk van IJsclub De Hoeken in februari, toen de ijsbaan open kon. © Omroep Gelderland
IJZENDOORN - Het wordt kouder en kouder en de eerste nachtjes vorst zijn er al geweest. Verschillende weerdiensten hebben een strenge winter voorspeld, tot grote vreugde van sommige ijsclubs. “Daar worden we heel blij van, zeker in coronatijd zou het mooi zijn om ijsplezier te hebben”, zegt Henk Zomerdijk, voorzitter van IJsclub de Hoeken in IJzendoorn.
De voorbereidingen zijn al begonnen: als er een goede vorstperiode is, kunnen ze in IJzendoorn binnen twee dagen een ijsbaan hebben liggen. “Piet Paulusma had het over de winter van 1963 toen Reinier Paping de Elfstedentocht won”, zegt Zomerdijk opgewekt. “Als dat waarheid wordt, zou het schitterend zijn.”

Draaiboeken liggen klaar

Bij ijsclub Thialf in Arnhem liggen de draaiboeken ook al klaar. Als de vorst komt, weten ze wat ze moeten doen. “Het moet een aantal dagen flink vriezen en overdag mag de temperatuur eigenlijk niet boven het vriespunt uitkomen”, legt voorzitter Jacco van der Velden uit. “Als dat zo is, wordt er water op de baan gezet en maakt de ijsmeester van Sportbedrijf Arnhem er een perfecte ijsvloer van. Een strenge winter zou een cadeautje zijn.”
Bij de Edese IJsvereniging zijn de teams die het ijs gaan maken samengesteld en de hekken zijn rond de ijsbaan geplaatst, maar water ligt er nog niet op. Hans Silvis is voorzitter van de club. Hij is iets voorzichtiger over het voorspelde winterweer. “Het is in zekere zin hoopvol, maar het is ook een beetje afwachten. Er zijn wel vaker dergelijke ernstige winters voorspeld en dat kwam niet altijd uit”, zegt hij.

Hopelijk zo 'normaal' mogelijk

Het belangrijkste voor het kunnen maken en openen van een natuurijsbaan is natuurlijk de vorst, maar de voorzitters van de clubs houden ook al rekening met de coronamaatregelen. Silvis: “We hebben het protocol nog van februari dit jaar, toen hadden we maximale aantallen op de baan. Maar we hopen dat het zo ‘normaal’ mogelijk kan.”
“Door de maatregelen is ons ledenaantal bij de laatste vorst verdubbeld”, zegt Zomerdijk van de IJzendoornse ijsclub. “Iedereen die het ijs op ging moest lid worden van de club. Toen zijn we van 600 leden naar 1200 gegaan, dat was voor onze financiële positie ook goed.” Ook bij die club ligt het coronaplan klaar.
In Arnhem hopen ze dat de coronamaatregelen wat soepeler zijn. “We hopen dat er gewoon weer buiten gesport kan worden en dat we geen maximale aantallen van schaatsers op de baan krijgen”, zegt Van der Velden. “Iets ruimere maatregelen zouden fijn zijn.”

'Het ijs was supergoed'

Als het écht goed koud gaat worden en er veel ijs ligt in den lande, wordt het voor Van der Velden persoonlijk nog lastig. “Het zou fantastisch zijn! Maar ik zou zelf graag het natuurijs op willen en dat is lastig, want je hebt natuurlijk wel de verantwoordelijkheid voor de baan.” Tijdens de vorst in februari is het hem wel gelukt om op het natuurijs te stappen. “Ik ben in Giethoorn geweest en heb meegedaan aan tochten op meren. Het ijs was supergoed.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!