Nieuws

'Lastig gesprek' over dreigende schoolsluiting Dominicus College

Leerlingen voeren actie bij het Dominicus College.
Leerlingen voeren actie bij het Dominicus College. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een lastig gesprek, zo noemt een van de leerlingen de lunchafspraak met het overkoepelend bestuur van het Dominicus College in Nijmegen. Na een protestactie eerder deze week gaf het bestuur toe dat er eerder te weinig is geluisterd naar tegenstanders van sluiting. Daarom mochten vijf leerlingen vandaag tijdens de lunch in gesprek met het bestuur.
Terwijl een schoolmedewerker een schaal met broodjes klaarzet, bereiden de vijf scholieren zich nog even voor op het gesprek met de bestuurders.

Leerlingen: 'Bestuur stelt bakstenen boven leerlingen'

De leerlingen vinden het maar niets dat hun school moet wijken voor een andere school van schoolbestuur @voCampus, zo legt Karsten Weijers (5 vwo) uit: “Onze school moet plaatsmaken voor het Mondial College omdat daar huizen worden gebouwd (locatie Leuvensbroek, KdJ). Eigenlijk stellen zij bakstenen boven leerlingen.”
Volgens de actievoerders sorteert het bestuur nu al voor op sluiting van het Dominicus door geen nieuwe leerlingen meer te werven. En dat komt de sfeer op school niet ten goede. Karsten Weijers: “Ja natuurlijk is de sfeer minder. Als je in een school lesgeeft die zeer waarschijnlijk over een aantal jaar gaat sluiten, dan ga je toch eieren voor je geld kiezen en op zoek naar een andere school.”

Actievoerder: 'We zijn solidair met alle klassen'

Karsten die volgend jaar eindexamen vwo doet, zal de sluiting van het Dominicus waarschijnlijk niet meer meemaken. Lachend: “Maar dat is juist het mooie aan deze school: we zijn solidair met iedereen. Dus ook aan onze eerste-, tweede-, derde-, vierde- en vijfdeklassers. Dus daarom doen we dit.”
Omroep Gelderland mocht niet bij het lunchgesprek aanwezig zijn en de bestuurders wilden niet op vragen reageren. Wel kwam er een schriftelijke reactie van @voCampus: “De leerlingen hadden de vragen goed voorbereid en hebben hun zorgen over de toekomst van de school kunnen uitspreken. Belangrijk aandachtspunt is de communicatie op leerlingenniveau. Het bestuur neemt dit ter harte en heeft aangegeven beschikbaar te blijven voor overleg met deze groep leerlingen.”

Leerling: 'Rare start gesprek, één bestuurder kwam niet opdagen'

Karsten Weijers vond dat het gesprek een 'rare start' had. “Een van de twee bestuursleden kwam niet opdagen, terwijl juist onze rector er wel bij was. Terwijl die zich juist niet wil uitspreken over de toekomst van het Dominicus College en daar ging het gesprek juist wel over. Het was dus een lastig gesprek.”
Het bestuur heeft beloofd voor de kerst de knoop door te hakken over sluiting van het Dominicus.

Zie ook: