Noord-Veluwe

Putten wil discriminatie in kaart brengen

De regenboogvlag is het symbool van de LHBTI+ gemeenschap
De regenboogvlag is het symbool van de LHBTI+ gemeenschap © ANP
PUTTEN - De gemeente Putten gaat in kaart brengen welke groepen mensen in de gemeente te maken hebben met discriminatie en hoe hun situatie verbeterd kan worden. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten. Een bijna identiek voorstel van Wij Putten, waarin de LHBTIQ+ gemeenschap expliciet genoemd werd, haalde het niet.
De aanzet tot het plan om discriminatie in Putten tegen te gaan, werd gegeven door Wilma van Voorst van Wij Putten. Zij startte tijdens de vergadering het gesprek over de positie van mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, wat staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en andere (non-binbaire) seksuele en genderidentiteiten.

Sociaal geaccepteerd

Bij het raadslid zijn de afgelopen weken signalen binnengekomen dat Putten niet zo inclusief is als ze zou willen. "Niemand in Putten moet buitengesloten worden, maar in de praktijk blijkt dat er mensen uit die gemeenschap zijn die niet sociaal geaccepteerd worden."
Als voorbeeld noemt ze dat een organisatie die opkomt voor de rechten van LHBTIQ+ mensen folders in Putten wilde neerleggen, maar daar op sommige plekken geen ruimte voor zag. "Zij kregen van organisaties te horen: 'Het lijkt ons beter van niet dat hier folders komen. Daar krijg je gedoe van'."
Omdat Van Voorst wil dat iedereen in Putten zichzelf kan zijn, diende ze een voorstel in die oproept om de veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap én andere minderheden te verbeteren.

'Heb uw naaste lief als uzelf'

Na de indiening van het voorstel, ontstond een levendige discussie in de raad. De fracties van SPG, CU en GemeenteBelangen hadden óók een voorstel opgesteld om de veiligheid van minderheden in Putten in kaart te brengen, maar benoemde daarbij niet de rol van de LHBTIQ+ gemeenschap. "Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie en hebben oog voor alle minderheden. Geweld moet aangepakt worden. We baseren ons op het Bijbelse principe: 'heb uw naasten lief als uzelf'", vertelde SGP'er Hans ten Klooster.
Lubbert van den Heuvel van de ChristenUnie voegde daaraan toe: "Door alle groepen te benoemen en niet één groep apart, ben je pas inclusief bezig."
Van Voorst gaf in reactie daarop aan, dat juist de LHBTIQ+ gemeenschap wel een steuntje in de rug kan gebruiken. "Deze groep ervaart echt discriminatie en trok bij ons aan de bel. Daarom is het belangrijk deze groep specifiek te benoemen."

Tegenzin

Na het debat werd eerst over het voorstel van Wij Putten gestemd. De fractie van Wij Putten (5) stemde voor, net als drie leden van het CDA. Die fractieleden van die partij konden voor zichzelf bepalen voor of tegen te stemmen. De negen overige raadsleden, van wie één CDA'er, stemden tegen.
Het voorstel van SGP, CU en GemeenteBelangen werd daarna unaniem aangenomen. Van Voorst (Wij Putten) gaf wel aan dat met tegenzin te doen. "Voor ons is het een teleurstelling dat de LHBTIQ+ groep niet genoemd mag worden. We moeten nu tegen ze zeggen: jullie doen er niet toe."