Nieuws

Montferland blijft bij keuze voor supermarkt in oude gemeentehuis

Het centrum van Didam.
Het centrum van Didam. © Omroep Gelderland
DIDAM - Welke supermarkt komt er in het oude gemeentehuis van Didam? De Albert Heijn of Coop? De gemeente Montferland heeft gekozen voor Coop en houdt daar aan vast. Een eventueel vervolg in de rechtbank wordt door het college met vertrouwen tegemoet gezien.
De Hoge Raad heeft bepaald dat Didam Have, eigenaar van verschillende Albert Heijn-winkels, van de gemeente Montferland de mogelijkheid moet krijgen om mee te dingen naar een plek in het oude gemeentehuis in Didam. Didam Have is met succes in cassatie gegaan na een eerdere gerechtelijke uitspraak waarbij de gemeente in het gelijk was gesteld.

'Niet wenselijk'

Hoewel de Hoge Raad anders heeft beslist, houdt het college van Montferland vast aan de Coop, want de vestiging van een andere supermarkt in de Raadhuisstraat zou het einde van het huidige centrumplan voor Didam betekenen. In het plangebied van dat centrumplan is namelijk al een Coop gevestigd en Groenstaete, de aan die supermarkt gelieerde projectontwikkelaar, wil het voormalige gemeentekantoor alleen aankopen voor de Coop.
In dat geval verhuist de huidige supermarkt van Coop naar de Raadhuisstraat. Zou de Albert Heijn in het pand in de Raadhuisstraat komen, dan blijft de Coop in het huidige pand zitten.

'Coop zit er al'

"En dat vinden wij niet wenselijk, twee supermarkten van hetzelfde segment dicht bij elkaar, in het centrum", zegt wethouder Oscar van Leeuwen van Montferland. "Die twee trekken namelijk dezelfde mensen en daardoor versterken ze elkaar niet. Ik heb geen voorkeur, maar de Coop zit er al en daarom zijn we met die partij in zee gegaan. Bij een Coop kan wel een Aldi of Lidl, maar geen Albert Heijn."
Maar volgens de Hoge Raad moet Montferland, Didam Have de mogelijkheid bieden mee te dingen naar de locatie van het oude gemeentehuis. De rechtbank in Den Bosch moet zich over die procedure buigen en beslissen. De wethouder sluit niet uit dat Didam Have een kort geding aanspant. "Of een bodemprocedure, dat voel je wel aan komen", zegt Van Leeuwen.

'Aanknopingspunt'

Hij vestigt zijn hoop op de uitspraak van de Hoge Raad waarin ook 'uniciteit' wordt aangestipt. "Dat is voor ons een aanknopingspunt", zegt Van Leeuwen. "Het belang van Didam Have is helder: met een Albert Heijn in het oude gemeentehuis dwarsbomen ze twee andere supermarkten, maar ze voldoen niet aan ons centrumplan, want de Coop blijft daar dan ook zitten. Groenstaete kan wel aan ons plan voldoen, want dan komt er nog een supermarkt uit een ander segment bij. Daarom is er sprake van uniciteit."
Bovendien stelt de wethouder, Didam Have is al eerder aangeboden om de Didamse Albert Heijn op de huidige plek uit te breiden. "Maar die geluiden hoor je dan niet."
Mocht de gemeente bij een volgende rechtszaak in het ongelijk worden gesteld, dan verandert er volgens Van Leeuwen niets: "Dan moeten wij van de rechter terug naar de tekentafel en dan komen we uit op dezelfde situatie als nu. We worden alleen op kosten gejaagd door juridische processen, waarvoor de burger opdraait, en ze leiden tot niets."

De Hoevert

Didam Have heeft als alternatieve locatie voor een Albert Heijn voormalig zwembad De Hoevert op het oog; onderin een supermarkt en daarboven woningen. Maar dat is het voor college geen optie. "We willen twee supermarkten alleen rond het winkelcentrum, zodat de winkels kunnen profiteren van de bezoekers van de supermarkten. En de buurt rond De Hoevert wil het liefst woningen in een parkachtige omgeving, dus geen fors gebouw in het gebied", aldus Van Leeuwen.
Directeur Gerald ten Have van Didam Have was niet voor commentaar bereikbaar.