Nieuws

Oerend Hard is Anne's absolute nummer 1: 'Mijn man was motorcrosser'

De muziek van Normaal spreekt nog altijd tot de verbeelding.
De muziek van Normaal spreekt nog altijd tot de verbeelding. © ANP
ARNHEM - Streamingsdienst Spotify maakte woensdag de Nederlandse luistercijfers bekend van het jaar 2021. Gebruikers kunnen ook persoonlijk zien welk nummer zij het vaakst hebben geluisterd. Radio Gelderland vroeg drie luisteraars naar hun nummer één van dit jaar. Zij doen hun verhaal: "Oerend Hard kunnen ze niet vaak genoeg draaien."
Spotify-gebruikers zien een nieuwe knop in de streamingsdienst. Hier staat de tekst: 'Ontdek hoe jouw 2021 klonk'. Zo zien zij welk nummer ze het vaakst draaiden in het afgelopen jaar. Tijdens zijn programma Op de koffie vroeg presentator Rob Kleijs luisteraars naar hun nummer één. Omroep Gelderland vroeg drie van hen om het verhaal achter hun favoriet.

Die arm om mijn schouder

Een van hen is Henk uit Velp. Zijn absolute favoriet is het nummer Die arm om mijn schouder van Dick van Altena. "Een prachtig nummer", zegt Henk. "Ik ben ook naar concerten van Dick van Altena geweest. Hij heeft veel mooie muziek, maar dit is de plaat die ik het meest gedraaid heb."
Henk benadrukt dat hij ook de muziek van Rob de Nijs en Benny Neyman erg mooi vindt. Maar de plaat van Van Altena past voor hem het best bij dit jaar.
"Ik doe vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis. Voor die mensen hebben we het nummer veel gedraaid. Het is nu een extra moeilijke tijd voor ze. Ik merk dat ze echt iets aan de tekst hebben in deze tijd. Ook dat geeft 'Die arm om mijn schouder' voor mij iets extra's."

Blief gezond

Bij Mariet uit Meddo verscheen het nummer Blief gezond van Tim, Christof en Wally op één. Voor haar vertegenwoordigt het nummer niet alleen dit jaar, maar de hele coronatijd. "Echt passend voor deze periode", reageert Mariet. "De zanger heeft zelf ook corona gehad. Ik vind het heel mooi dat de gemeente Oost Gelre dit samen met haar inwoners gepromoot heeft. Het helpt natuurlijk ook dat mijn zoon mee heeft gewerkt aan de muziek."
"We hebben veel met ziekte te maken gehad de laatste tijd", besluit Mariet. "Maar dit nummer heeft ons er echt doorheen geholpen. Ik heb het vaak opgezet en mijn man en ik luisteren er graag naar."

Oerend hard

"Ik denk vaak aan Oerend Hard van Normaal", zegt Anne uit Velp. "Over die mannen die op de motor rijden. Dat kunnen ze niet vaak genoeg draaien. Mijn man was vroeger motorcrosser, en een behoorlijk fanatieke ook. Hij werd zelfs gesponsord. Toen hij enkele jaren geleden stierf op zijn 72e (niet door het motorrijden), had hij nog altijd een motor die piekfijn in orde was. Hij wilde altijd nog een grote toertocht maken, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. Mijn man en ik hadden al vanaf de kleuterschool verkering. We waren buurkinderen, net Jip en Janneke. Bij Oerend Hard denk ik altijd aan hem."
"Ik ben ook een keer bij een concert van Normaal geweest in Brummen", vervolgt Anne. "Het optreden was bijzonder, al was ik niet zo kapot van al dat gegooi met bier. Bij die fans wil ik liever niet horen. Gelukkig kwam Oerend Hard ook voorbij. Ik ben dol op het nummer, het spreekt me erg aan en ik hoop dat het op één staat in de Gelderse Top 100."