Nieuws

Spanning stijgt in Gelderse ziekenhuizen: nog meer bedden voor coronapatiënten

Verplegend personeel bij een coronapatiënt op een ic-afdeling
Verplegend personeel bij een coronapatiënt op een ic-afdeling © archief ANP
NIJMEGEN - Een deel van de Gelderse ziekenhuizen zet nog meer bedden bij voor coronapatiënten. De bezetting gaat daarmee verder richting het maximum. “Het wordt steeds spannender.”
Het CWZ in Nijmegen gaat van 36 naar 40 bedden op de coronaverpleegafdeling. Waar op de verpleegafdeling nog ruimte is voor opschaling naar 48, is op de intensive care (ic) de max wel bereikt met acht coronabedden. “De andere 4 ic-bedden zijn voor bijvoorbeeld auto-ongelukken of mensen die na een operatie een ic-bed nodig hebben”, legt een woordvoerder uit.
In het grotere Radboudumc hebben ze 32 bedden op de intensive care, waarvan er 15 voor coronapatiënten zijn. "En er wordt nog steeds opgeschaald, we zitten nog niet aan onze max. De druk is hoog, maar er wordt goed gekeken: wat kunnen we wel en wat niet. Als een ic-bed leeg is en er is een operatie die toch nog door kan gaan, kijken we wat kan.
Ook het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zet bedden bij. Vanaf maandag zijn daar 26 verpleegbedden voor coronapatiënten beschikbaar. “En we bereiden plannen voor om ook de ic tot het maximale op te schalen.”
Van een code zwart willen de ziekenhuizen nog niet spreken, onder meer omdat die fase landelijk wordt afgekondigd en niet door de individuele ziekenhuizen zelf. “Het wordt wel steeds spannender. Het moment komt dichterbij”, meent een woordvoerder van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Verschillende ziekenhuizen, zoals het Gelre, zijn wel bezig met het oefenen voor code zwart.

Lichtpuntje

Waar de besmettingscijfers deze week het plafond bereikt lijken te hebben, moeten de ziekenhuizen nog wachten op een beetje verlichting. “Het lijkt een lichtpuntje”, zegt Rivierenland hoopvol. “Maar het aantal mensen dat naar het ziekenhuis komt, gaat nog stijgen de komende twee weken (mensen die besmet raken, worden vaak na een week pas zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten en na twee weken zo ziek dat ze naar de ic moeten, red.). Dus de piek moet nog komen. Dat maakt het wel spannend nog.”
“Op dit moment kunnen we het aan en we zijn goed voorbereid op een eventuele verdere toename van covid-patiënten”, laat Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede weten. “Maar dat zou dan wel direct gevolgen hebben voor de reguliere zorg, die we dan op nog meer onderdelen niet meer kunnen bieden.”
Het SKB in Winterswijk gaat nog niet opschalen. "In het SKB zien we dat er ten opzichte van vorige week geen verandering is. Dit betekent dat we nog steeds de situatie hebben met 20 bedden op de corona-afdeling en vijf op de ic. We kunnen de zorg op dit moment aan en verdere opschaling is hier op dit moment niet aan de orde."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!