Nieuws

Vechtscheiders moeten bijdragen aan kosten jeugdzorg, vindt wethouder

Volgens de Edese wethouder zijn de kosten voor hulpverlening na een vechtscheiding de laatste jaren flink toegenomen.
Volgens de Edese wethouder zijn de kosten voor hulpverlening na een vechtscheiding de laatste jaren flink toegenomen. © Omroep Gelderland
EDE - Om de kosten in de jeugdzorg te drukken, moeten gescheiden ouders een verplichte inkomensafhankelijke bijdrage betalen wanneer hun kind in de jeugdzorg belandt. Dat is het voorstel van wethouder Leon Meijer in Ede. Volgens hem komt het gros van de problematiek in de jeugdzorg voort uit vechtscheidingen.
"Je hebt echtscheidingen waar mensen elkaar het leven zuur maken en kinderen inzetten als onderdeel van hun gevecht. Als je dat gaat doen, dan beschadig je kinderen echt en moeten we fors inzetten met hulpverlening", aldus Meijer. De Edenaar is namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een van de drie wethouders die verantwoordelijk is voor Jeugdzorg.

31 miljoen

Meijer is in Ede ook wethouder van Financiën. In die hoedanigheid mocht hij in 2020 bijna 31 miljoen euro overmaken aan de jeugdhulp in zijn gemeente. Volgens Meijer zijn de kosten voor hulpverlening de laatste jaren flink toegenomen. Zo zet Ede sinds een paar jaar standaard twee hulpverleners in wanneer ouders in een vechtscheiding belanden.
Bekijk hier hoe Ede omgaat met vechtscheidingen:
Vechtscheiders moeten bijdragen aan kosten jeugdzorg, vindt Edese wethouder
"Wat we hebben gezien in het verleden is dat een hulpverlener binnen een half jaar het verwijt kreeg van een van de ouders dat hij partijdig was. Dan konden we weer opnieuw beginnen", verzucht de wethouder. "Wat we nu als standaardprocedure doen is dat we bij een echtscheiding twee hulpverleners inzetten om maar weg te blijven van enige vorm van partijdigheid. Dat zijn dus dubbele kosten."

Belastinggeld

Deze kosten worden door de gemeente betaald met belastinggeld. "Dan kan je jezelf afvragen of er geen eigen bijdrage zou moeten zijn", aldus Meijer. "Die discussie is gaande, ook met het ministerie. Zou je dat willen en wanneer vraag je dan geen eigen bijdrage?"
Jeugdzorg Nederland krijgt per kind dat ondertoezichtstelling wordt geplaatst (OTS) tussen de 9.500 en 11.000 euro. Volgens Jeugd Bescherming Gelderland krijgen er dit jaar zo'n 2000 Gelderse kinderen een OTS. Dat kost de Gelderse gemeenten bij elkaar naar schatting tussen de 18,5 en 21,5 miljoen euro.

Bij uithuisplaatsingen ligt er volgens de wethouder in 80 procent van de gevallen een echtscheiding aan ten grondslag. "Kinderen kunnen bij een uithuisplaatsing niet langer thuis wonen omdat het niet veilig is", aldus Meijer.

'Je blijft verantwoordelijk'

"Er was discussie om voor uithuisplaatsingen geen eigen bijdrage te vragen. Ik vraag me af waarom niet? Want je bent wel minimaal 18 jaar verantwoordelijk voor je kind dat heb je op de wereld hebt gezet. En daar blijf je verantwoordelijk voor, ook financieel. Dus als er vervolgens kosten zijn, dan zal je in mijn ogen, afhankelijk van je inkomen, een bijdrage leveren in echtscheidingsgevallen."
De discussie voor de inkomensafhankelijke bijdrage wordt momenteel gevoerd in politiek Den Haag. Volgend jaar moet duidelijk worden of het voorstel van de Edese wethouder het haalt.
Later vandaag brengt Omroep Gelderland een tweede verhaal over echtscheidingen. In dat artikel staat de preventie van vechtscheidingen centraal.