Nieuws

'Maat is vol', Norbert doet aangifte tegen Willem Engel

De site waarop de aangifte gedaan kan worden.
De site waarop de aangifte gedaan kan worden. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Bijna 20.000 mensen doen aangifte tegen Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid. Het initiatief is onder meer genomen door Norbert Dikkeboom uit Harderwijk. Engel maakt zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk, vinden de initiatiefnemers.
Een aantal uitspraken van Willem Engel staat in de openbare aangifte die mensen online kunnen ondertekenen. Uitspraken die volgens Dikkeboom strafbaar zijn. En daarom doet hij samen met duizenden anderen aangifte.
"Ik hoop te bereiken dat het Openbaar Ministerie nu eindelijk eens een keer met een scherp oog kijkt naar de uitlatingen en gedragingen van Willem Engel", zegt hij tegen RTV Nunspeet. "Ik vind dat de maat vol is. Nu blijkt dat ik daar niet alleen in sta, maar heel veel mensen met mij."
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Harderwijker start collectieve aangifte tegen Willem Engel
Want inmiddels loopt de teller op naar de 20.000 aangiftes. Norbert wil al deze aangiftes bundelen en overhandigen aan justitie.

Rechtbank

"Normaal ga je naar de politie, in dit geval starten we bij het OM", legt hij uit. "Ook om de politie niet te overspoelen en te overbelasten in deze situatie. Uiteindelijk gaat het om één centraal document. Vervolgens wordt dat bij de politie neergelegd, die hebben een opsporingsbevoegdheid daarin. Dan komt er een officier van justitie, die bepaalt of er vervolgd gaat worden. Als dat het geval is, gaan we Willem Engel in de rechtbank zien."

Valse aangifte

Willem Engel, die met zijn actiegroep Viruswaarheid het coronabeleid van de Nederlandse overheid bekritiseert, is op de hoogte van de aangifte. Op zijn twitter-account schrijft hij: "Dit soort acties zijn een mooi voorbeeld van hoe media en inlichtingendiensten zichzelf opblazen".
Volgens Engel heeft hij geen strafbare feiten gepleegd. Hij noemt de aangifte vals. "Ik merk dat er veel in de media gaande is over een groepsaangifte tegen mij", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Ik wil mensen op het hart drukken om niet te veel naar het onderbuikgevoel te luisteren, want het doen van een valse aangifte is zelf een strafbaar feit."

Brief van advocaat

"Naarmate het aantal aangiftes opliep, werd Engel waarschijnlijk zenuwachtig", zegt Dikkeboom. "Ik heb een brief ontvangen van zijn advocaat. Hij heeft mij gisteren gesommeerd om de website offline te halen en in plaats daarvan een rectificatie online te plaatsen. Hij spreekt over smaad en laster en dat ik hem 2500 euro moet geven."
Maar Dikkeboom is niet onder de indruk van de juridische brief. Hij is niet van plan in te binden. "Gaat niet gebeuren, de website blijft tot vrijdagvond online. Dan kunnen mensen nog aangifte doen. Vervolgens zullen we die verzamelen en inleveren bij het OM."