Nieuws

Nijmeegse politiek moet schoolsluiting voorkomen

Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting.
Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraadsleden moeten 'met spoed' hun politieke invloed aanwenden om sluiting van het Dominicus College op te schorten of te voorkomen. Die klemmende oproep deden de ouders van kinderen op die school woensdagavond aan de gemeenteraad. Volgens hen gaat er met de sluiting van het Dominicus een unieke school verloren en is die sluiting onnodig.
Het Dominicus College ligt aan de rand van Nijmegen, vlak bij Weurt en Beuningen. Uit die plaatsen komen dan ook veel van de leerlingen, net als uit West Maas en Waal en Druten omdat er in die gemeentes geen gelijkwaardige alternatieven zijn, zo stellen de ouders.
Ook de kleinschaligheid van het Dominicus College is volgens hen een reden waarom veel kinderen juist voor die school kiezen. Bovendien kunnen leerlingen met een lichamelijke beperking op de afdeling de Monnikskap regulier onderwijs volgen op het Dominicus.
Joris Berkers die in een rolstoel zit en ook onderwijs volgt op de Monnikskap, maakt zich zorgen om het voortbestaan van deze afdeling. Hij vraagt zich af of er bij de mogelijke fusiekandidaat Kandinsky wel voldoende ruimte is voor de ruim zeventig leerlingen die nu al op de Monnikskap zitten, en of de leraren daar wel de juiste expertise hebben voor de doelgroep.

'Sluiting is helemaal niet nodig'

De ouders vinden dat het schoolbestuur zoveel haast maakt bij de fusieplannen met het Kandinsky, dat zij en medezeggenschapsorganen amper de gelegenheid krijgen tot inspraak. Bovendien is volgens hen sluiting van het Dominicus College helemaal niet nodig. Ze hebben een second opinion aangevraagd waaruit blijkt dat het Dominicus een toekomst heeft als zelfstandige school.
"Deze positieve geluiden vinden echter vooralsnog geen gehoor”, zeggen zij. "Het lijkt alsof er voor het bestuur maar één scenario is, en dat is het einde van het Dominicus College. Het niet actief werven van leerlingen voor het komende schooljaar bevestigt dit niet alleen, maar werkt tevens als een selffulfilling prophecy.”
Volgens de ouders gaat het alleen om het gebouw van het Dominicus. Dat heeft het schoolbestuur nodig omdat het gebouw van het Mondial College aan de Leuvensbroek gesloten wordt. “Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit van het Dominicus College, dat al ruim 165 jaar uitstekend onderwijs biedt”, aldus de ouders. “Het kan toch niet zo zijn dat een huisvestingsprobleem van de ene school zeer grote en niet meer terug te draaien consequenties heeft voor een andere school?”

Leraren na kritiek op matje geroepen

Volgens Jeroen van Kesteren van de Ouderraad heerst er een 'kil klimaat' op het Dominicus sinds maart 2019, toen er een nieuwe rector is aangetreden. Hij zegt dat er zich de afgelopen twee jaar een 'schimmig proces' heeft afgespeeld rondom de voorgenomen sluiting.
Een deel van de leraren is zelfs al weggegaan. Volgens Van Kesteren een direct gevolg van de houding van de rector nadat door personeelsleden een motie van wantrouwen richting het bestuur was uitgesproken. “Vervolgens zijn er door de rector docenten op het matje geroepen, een week voorafgaand aan de functioneringsgesprekken. Dan kunt u de sfeer binnen de school wel aanvoelen”, aldus Van Kesteren.

Brede steun

De oproep aan de Nijmeegse politiek wordt breed gesteund: bij een recente ouderraadpleging stemden 580 ouders tegen de sluiting, en een petitie werd zelfs ruim 1250 keer ondertekend. Maar ze hebben naar eigen zeggen de politiek nodig. “Wij kunnen dit niet alleen. Zonder uw invloed dreigt deze school met al haar unieke prachtige, talentvolle en kwetsbare leerlingen verloren te gaan.”
Het bestuur van @voCampus was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook: