Nieuws

Mondkapjes en zelftesten op basisschool: 'Het is echt op vrijwillige basis'

Leerlingen van een basisschool dragen mondkapjes in de gang.
Leerlingen van een basisschool dragen mondkapjes in de gang. © ANP
ARNHEM - Het dragen van mondkapjes en het doen van zelftesten, dat is sinds maandag een dringend advies aan kinderen in groep 6 tot en met 8 van de basisschool. In de eerste week van de nieuwe coronamaatregelen merken scholen dat niet iedereen het daar mee eens is.
Het was weer snel schakelen afgelopen weekend, zegt Laura Gort van scholenkoepel Flores uit Arnhem. "De ouders zijn in het weekend geïnformeerd over de nieuwe regels. We hebben ze toen ook gevraagd om de adviezen van het kabinet na te leven, dus de mondkapjes dragen en het zelftesten. En ja, er komen ook vragen of opmerkingen van ouders die het er niet mee eens zijn. Dat respecteren wij, ouders mogen zelf kiezen."
'Het zit de leerkrachten soms tot hier'

Tweedeling

De tweedeling die er in de buitenwereld is, komt met de nieuwe maatregelen ook wat meer de school in, zegt Ruud Kraaijvanger, bestuursvoorzitter van Accent Scholengroep in de Achterhoek. "Sommige ouders kunnen of willen geen mondkapje en zelftesten voor hun kinderen regelen. Dat mag, het is een advies. Tegelijkertijd staan onze docenten wel in de frontlinie elke dag. Hun gezondheid staat toch ook op het spel."
Toch is er vooral veel steun van ouders in deze onzekere en zware tijd voor het basisonderwijs, merkt Martijn Manders, bestuursvoorzitter van de scholenkoepel SKBG Noord- en Oost-Gelderland. "De meeste ouders en kinderen doen het gewoon, ze snappen de noodzaak. Ouders willen de school ook steunen om deze tijd door te komen met elkaar."
Ook op de Delta Scholengroep in Arnhem gaat het over het algemeen best goed, zegt bestuursvoorzitter Peter Dooijeweerd. "Soms is er nog een goed gesprek nodig."

Groep vijf

Op sommige scholen zijn er ook praktische vragen, zoals op basisschool 't Panorama in Arnhem. "Wij hebben een combigroep van groep 5 en 6", zegt directeur Jan Willem Helmink. "Daarom vragen we ook aan vijfdegroepers om een mondkapje te dragen. Maar we zullen nooit kinderen of ouders aanspreken over het wel of niet dragen van een mondkapje. Het is geen verplichting."
De gratis zelftesten voor scholen komen naar verwachting maandag binnen bij basisscholen in heel Nederland. De testen liggen er voor wie wil, maar zullen niet actief worden uitgedeeld, zeggen de scholen. Helmink: "Het is echt op vrijwillige basis."

Sluiting voorkomen

Door de vele besmettingen op scholen en het lerarentekort in het onderwijs houden veel directeuren al langer hun hart vast voor een nieuwe sluiting van de scholen. Immunoloog Ger Rijkers adviseerde eerder zelfs een tijdelijke sluiting van het basisonderwijs door de kerstvakantie te verlengen.
De nieuwe maatregelen moeten dat voorkomen als het aan de schoolbestuurders ligt. "We zetten volledig in op het openhouden van onze school", zegt directeur Helmink. Dat gevoel leeft net zo sterk in Arnhem, zegt de voorzitter van de Delta Scholengroep: "Het is echt een gevecht aan het worden. Maar we vechten samen, en dat helpt."