Nieuws

Inwoners woest over nieuwe weg voor kartonfabriek

Omwonenden voeren actie tegen de aanleg van de nieuwe weg voor vrachtwagens.
Omwonenden voeren actie tegen de aanleg van de nieuwe weg voor vrachtwagens. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Eerbekenaren hebben de gemeenteraad opgeroepen om in actie te komen tegen een nieuwe provinciale weg. De provincie Gelderland wil die aanleggen voor vrachtwagens die naar een grote papierfabriek in het dorp moeten. Omwonenden vrezen voor grote overlast en aantasting van het groen in hun wijk. Ze hopen dat de lokale politiek nog iets aan de plannen kan veranderen.
Bewoners van het Haagje zijn bang dat er ieder uur 350 vrachtwagens langs hun huis razen als de weg er komt. Ook kan de buurt er niet bij dat een stuk groen waar kinderen op spelen wordt ingeruild voor asfalt. 'Speelplek is geen wegdek', valt te lezen op één van de spandoeken die boze buurtbewoners neerzette op het grasveld.
Eén van de spandoeken op het grasveld.
Eén van de spandoeken op het grasveld. © Omroep Gelderland
De provincie Gelderland wil langs het Haagje een nieuwe ontsluitingsweg realiseren naar kartonfabriek Folding Boxboard Eerbeek, die sinds 1661 op deze plek is gevestigd. In de loop der tijd is de fabriek groter geworden en zijn er huizen omheen gebouwd. Vracht- en ander logistiek verkeer moet nu door smalle straatjes, wat veel problemen geeft voor onder meer fietsers. Met een nieuwe weg, over de groenstrook, denkt de provincie dat probleem op te lossen.

'Een hele domme oplossing'

Oud-boswachter Herman Heskamp maakt zich ernstig zorgen om de aantasting van het groen. "Dieren en natuur zijn belangrijk voor ons, ik vind het een hele domme oplossing om daar een weg doorheen te leggen." De Eerbeekse beek, een ecologische verbindingszone, moet verlegd worden voor de weg. "We krijgen dan een amputatie van onze groene vinger."
De Eerbeekse beek is naamgever van het dorp en stroomt van de hogere gelegen Veluwe via het dorp Eerbeek, uiteindelijk naar de lager gelegen IJssel. Dassen, vossen, vleermuizen: volgens Heskamp stikt het van de dieren rondom het water.

Onbegrip

Omwonenden Gaaijo Hoekstra en Reinoud Keesmaat zijn woest over de plannen. "Je legt een weg dichter bij de woningen neer én pakt het groen af, hoe kan dan sprake zijn van een goed evenwicht tussen leefbaarheid en de fabriek?" De huizen van Keesmaat en Hoekstra staan dicht bij de industrie, dat wisten ze toen ze er gingen wonen. "Wij hebben ook niets tegen de fabriek, maar waar we wel problemen mee hebben is het ontwerp van de nieuwe aanvoerroute. De keuze is onbegrijpelijk."
Trillingen, lawaai, uitlaatgassen en visuele belasting
De afgelopen maanden zijn een vijftal nieuwe aanvoerroutes naar Folding Boxboard onderzocht en besproken met omwonenden. De buurt heeft gezamenlijk de voorkeur uitgesproken voor route twee, maar de provincie heeft voor een ander traject gekozen. "Het rare is dat van deze optie meer mensen last hebben dan van welke andere optie dan ook. Denk aan trillingen, lawaai, uitlaatgassen en visuele belasting", zegt Hoekstra.

Kosten

De provincie heeft eerder al aangegeven dat de route langs het Haagje het snelst te realiseren is, veilig is voor fietsers én ook nog betaalbaar. Raadsleden vroegen wethouder Ine van Burgsteden donderdagavond waarom het provinciebestuur niet naar de voorkeursroute van de buurt heeft geluisterd. "Er is één zak met geld, en die willen we zo slim mogelijk inzetten in Eerbeek", zei van Burgsteden.
De nieuwe aanvoerroute naar Folding Boxboard in Eerbeek is onderdeel van het programma Eerbeek-Loenen 2030 van de provincie Gelderland. De papierfabriek is een belangrijke werkgever in de regio, maar in de afgelopen decennia zijn fabrieken en huizen met elkaar verweven geraakt. Hierdoor staan de leefbaarheid en het vestigingsklimaat voor bedrijven onder druk. Met Eerbeek-Loenen 2030 wil de provincie een goede balans creëren tussen zowel inwoners als bedrijven.

Provincie aan zet

Ondanks dat de gemeenteraad geen besluit neemt over het plan, want dat doet de provincie, wil ze wel kijken hoe omwonenden ontlast kunnen worden. "Als er een meerderheid in de Staten is, moeten we ervoor zorgen dat de beek zoveel mogelijk zichtbaar blijft en dat het zo groen mogelijk wordt", zei Peter-Paul Steinweg van de VVD.
Omwonenden hopen dat er alsnog gekeken kan worden naar een andere route voor het vrachtverkeer, een route die grotendeels over het eigen terrein van de fabriek gaat. De leden van Provinciale Staten hebben uiteindelijk het laatste woord over de plannen.